Foto: Privatna arhiva

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 13 godina zatvora Dejana Puzigaću zbog toga što je 17. septembra 2009. učestvovao u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona. Ovaj sud je, konačnom odlukom, bivšem navijaču koji se tokom bekstva zamonašio i uzeo ime Sava, povećao kaznu za godinu dana zatvora, pošto je prvostepenom presudom bio osuđen na 12 godina zatvora.

– Po nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je prilikom odlučivanja o vrsti i visini krivične sankcije koju će izreći okrivljenom imao u vidu sve okolnosti koje su od uticaja da krivična sankcija bude pravilno odabrana, ali ne i da njena visina bude pravilno odmerena – navodi se u odluci suda.

Prvostepeni sud je, kako se navodi, kao olakšavajuće okolnosti uzeo njegove lične prilike, činjenicu da se zamonašio, da je poslednjih godina živeo monaškim životom, da ima porodicu, njegovo korektno držanje pred sudom, dok je od otežavajucih okolnosti na strani okrivljenog cenio njegovu raniju osuđivanost.

Dejan Puzigaca, Foto: Mup

– Po oceni Apelacionog suda, osnovano se žalbenim navodima Višeg javnog tužioca u Beogradu ukazuje da je prvostepeni sud dao prenaglašen znacaj olakšavajucim okolnostima na strani okrivljenog, dok sa druge strane nije u dovoljnoj meri cenio otežavajuće okolnosti odnosno, da je izvršenjem krivičnog dela lišen života pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju sada pokojni Bris Taton, francuski državljanin, navijač francuskog sportskog kluba „Tuluz“, koji okrivljene nije ni poznavao, niti je dao bilo kakvog povoda za napad, a da su istom prilikom još tri napadnuta lica zadobila lake telesne povrede, i da je drskim i bezobzirnim ponašanjem u centru grada ugroženo spokojstvo gradana i teže remećen javni red i mir, kao i da je prilikom izvršenja krivičnog dela pokazana jedna bezosećajnost, bezkrupuloznost i surovost – navodi se u odluci Apelacionog suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar