Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako je čitava javnost svedočila nezapamćenoj policijskoj brutalnosti i zverskom prebijanju demonstranata, novinara i fotoreportera, tokom građanskih protesta iz jula prošle godine, do danas nijedan pripadnik MUP nije zvanično identifikovan niti procesuiran zbog nasilja nad građanima. Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, Sektor unutrašnje kontrole MUP skoro punih godinu dana, i dalje "radi" na identifikaciji svojih službenika, koji su bez ikakvog razloga i povoda nasrtali i obračunavali se s pobunjenim građanima, što je ovekovečeno i na brojnim video-snimcima.

 

Uskoro će se navršiti godišnjica građanskih protesta, koji su otpočeli 2. jula masovnim skupom studenata pred Narodnom skupštinom. Njih je na ulicu isterala najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će zbog pogoršanja epidemiološke situacije isprazniti studentske domove, ali i ponovo uvesti zabranu kretanja i to samo dva meseca nakon što je proglašena sumanuta pobeda nad koronavirusom i ukinuto vanredno stanje.

Studentima su se ubrzo priključili i građani, ali i brojni provokatori, huligani i ostali „državni saradnici“ koji su imali zadatak da napadaju policiju i izazivaju nerede. Tako je jedan građanski bunt, eskaliran iz višegodišnjeg nezadovoljstva, ubrzo prerastao u svakodnevne krvave obračune s policijom, nerede, uništavanje gradske imovine, suzavce, a sve u cilju opšteg diskreditovanja iznenadno probuđene građanske neposlušnosti.

Svake večeri beleženi su divljački napadi pripadnika MUP kako uniformisanih, tako i onih u civilu, koji su tukli svakog ko im se našao na putu, a najmanje one koji su zaista pravili nerede i kamenovali kordone policije pred Skupštinom.

Usledila je masovna odmazda vlasti, građani su hapšeni, pritvarani, procesuirani i drakonski kažnjavani, dok su nasilnici iz redova MUP do danas ostali netaknuti.

Da se država neće obračunavati sa svojim službenicima bilo je odmah jasno, najpre što je i republička tužiteljka neposredno nakon protesta izjavila da je „policija reagovala u skladu sa zakonom“ što je naišlo na oštru osudu javnosti.

Skoro punih godinu dana kasnije, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, podiglo je optužnicu protiv V.T. optuženog da je zapalio nekoliko policijskih vozila za vreme protesta i to „nepoznatom eksplozivnom materijom“.

Ovo nije jedini događaj s protesta koji se našao u postupanju ovog tužilaštva, čiji zamenici pak, još uvek nisu imali priliku da saslušaju nijednog policajca iz, na primer, one divljačke horde koja je zverski šutirala mladića koji je ležao na sred Terazija, ili jednog od onih koji su nasrnuli na građane koji su mirno sedeli na klupama u Pionirskom parku.

Tužilaštvo, s druge strane, nije direktno odgovorno što još ni jedan nasilni policajac nije identifikovan, jer je to bila obaveza MUP i Sektora unutrašnje kontrole koji je bio zadužen da ispita sve te incidente.

S obzirom na to da je vreme najbolji saveznik svakog krivičnog dela, malo je verovatno da će se na optuženičkim klupama ikada naći svi oni „čuvari reda“ koji su se onako krvnički obračunavali sa onima koje bi najpre trebalo da štite. Uostalom, kao što verovatno na tim istim klupama neće sedeti ni oni koji su s predumišljajem i po nalogu izazivali nerede i obračune s policijom.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar