Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Policija intenzivno radi na identifikaciji osoba koje su sinoć upale na izložbu u Staroj Kapetaniji u Zemunu i tom prilikom uništili izložene radove, a o svemu je obavešteno i nadležno tužilaštvo, rečeno je Tanjugu u MUP, povodom incidenta koji se dogodio sinoć na izložbi radova andergraund stripova grupe "Momci".

U utorak je petnaest osoba sa kapuljačama upalo u izložbeni prostor galerije u zemunskoj „Staroj kapetaniji“, i tada su, kako je Marko Soborac, jedan od autora čiji su radovi izloženi, naveo na twiteru pokidane i pocepane strip table.

On je uz ovaj tvit objavio i snimak galerije, posle upada na kome se vide pocepani radovi.

Neki mediji su izvestili da je tom prilikom ubačen i suzavac, te naveli da je izložbu pratila višednevna hajka na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk protiv izlagača, uz pretnje smrću organizatorima i autorima izložbe, a sve je počelo zbog crteža pod imenom „Kenjkavac“, na kojem je predstavljena okrvavljena beba kojoj je sekira u glavi, a prati ga tekst: “Bebac koji mnogo kenja, pa dobije sikiru u glavu”.

Pojedinima sa društvenih mreža,, crtež je bio „bolestan“, „morbidan“, „užas“, „satanizam“… a navodno su pominjane „masonerija, krivične prijave, ustaštvo…“.

Kustos izložbe Ivana Đorđević izjavila je juče za Novosti da u pozadini ove izložbe ne stoje ni masoni, ni balije, ni ustaše, već je reč o radovima koji stilski brutalno prikazuju brutalnost vremena u kome su stvarani, a to su bile devedesete godine prošlog veka.

Gradska opština Zemun saopštila je juče da nema nikakvih ingerencija nad Umetničkom galerijom „Stara kapetanija“ u kojoj je postavljena izložba koja je izazvala negativne reakcije u javnosti, i navela da izložba predstavlja nezavisan umetnički izraz autora.

Takođe, saopštenjem se oglasila i Galerija „Stara kapetanija“ i navela da „svi prikazani radovi predstavljaju reakciju tada mladih umetnika na društvo u kom su živeli i stvarali“

Komentari

Svi komentari (1)