NDMBG: Neprihvatljivo uništavanje izložbe

Podeli:
Foto: Promo

Inicijativa Ne davimo Beograd upozorila je u saopštenju dostavljenom medijima da je sinoćno divljačko uništavanje izložbe crteža u okviru festivala "Novo doba" neprihvatljiva pojava u našem društvu.

„Osuđujemo neozbiljno i nezainteresovano ponašanje policije, koja uprkos pretnjama smrću autorima izložbe, nije učinila ništa da zaštiti učesnike. Sve češće smo svedoci napada i nasrtaja na ljude i organizacije čije se mišljenje i javno delovanje pokaže, iz nekog razloga, kao nepodobno. Ukoliko dozvoljavamo da ovakvi incidenti prolaze nekažnjeno, oni neće više biti incidenti, već redovno stanje u kome će sloboda govora zavisiti od procene ekstremnih grupa“, navodi se u saopštenju.

Događaji, poput nedavnog prekidanja izložbe u Centru za kulturnu dekontaminaciju, ispisivanje grafita mržnje i kukastih krstova i više pokušaja upada u štab inicijative „Ne davimo Beograd“, kao i pretnje smrću nepodobnima, ostaju bez reakcija nadležnih, a počinioci odlaze nekažnjeni, dodaje se u saopštenju.

„Vlast i institucije odsustvom reakcije tolerišu rast fašisoizacije društva ili ga čak i podstiču preko direktne ili indirektne novčane i moralne podrške opskurnim organizacijama i pojedincima, ali i putem zvanične politike i glasovima provladinih medija. Zato se kao građani moramo odlučno suprotstaviti nasilju, braniti javne prostore i zaštititi slobodu javnog i umetničkog delovanja i kritičkog mišljenja. Izražavamo solidarnost i podršku autorima, a poručujemo da ćemo uraditi sve da se izborimo sa ukidanjem sloboda i sistematskim udarom na slobodu mišljenja i rada. Niko nije slobodan, dok svi nisu slobodni“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar