Vulin izostao sa sastanka, pa opleo po Juriću što je otišao

Hronika 12. maj. 202117:03 > 17:05
Podeli:
Aleksandar Vulin i Igor Jurić. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Ivan Dinić/Nova.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da sa "žaljenjem konstatuje da je osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić napustio sastanak na kome je sa profesionalcima, koji se godinama unazad bave problematikom nestale dece, trebalo da razgovara o modalitetima uvođenja Amber alert sistema u Srbiji. Zašto ministar Vulin nije bio prisutan na sastanku, što je ujedno bio i razlog Jurićevog napuštanja istog, nije precizirano u saopštenju.

Naime, na sastanku čije je održavanje danas pokušano u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji je naložio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, bili su prisutni predstavnici svih linija rada Ministarstva koji su uključeni u tu problematiku.

„Naglašavamo da su na sastanku bili prisutni državni sekretar MUP-a Bojan Jocić, šef Odseka za potrage UKP Zoran Vuković, šef Odseka za maloletničku delinkvenciju UKP Olivera Zečević, predstavnici Sekretarijata MUP-a, kao i Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, istine radi, zakonska zastupnica Fondacije „Tijana Jurić“ Maja Atanasković na početku sastanka, u kratkom izlaganju, iznela je predlog i viđenje ove organizacije kako bi budući Amber alert trebalo da izgleda.

„Nakon njenog izlaganja, gospodin Jurić prekinuo je sastanak uz opasku da je očekivao ozbiljnost, koju je trebalo, po njegovom viđenju, da označi prisustvo ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. Verujemo da gospodin Jurić ovom problemu pristupa ozbiljno i da mu je namera da sistem bude uveden za dobrobit sve naše dece, ali ne možemo da ne primetimo da je njegovo ponašanje u najmanju ruku iznenađujuće“, navodi se u saopštenju.

Kažu i da od nekoga ko se zalaže, barem deklarativno, reklo bi se za profesionalizam, očekuju da mu mišljenje i znanje profesionalaca koji se godinama unazad bave ovim poslom bude važnije od prisustva ministra na sastanku.

„Čudno je odbijanje razgovora sa ljudima iz struke, a insistiranje na prisustvu isključivo ministra, moglo bi da dovede u sumnju motive gospodina Jurića, koji zbog ovakvih istupa, mogu delovati politički motivisani. Istovremeno, opaska da prisustvo ministra navodno treba da pokaže kako država pristupa ovom problemu, neodrživo je, s obzirom da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontaktu i sarađuje sa Fondacijom Amber alert Evrope sa kojom vodi intenzivne razgovore o modalitetima uvođenja tog sistema u Srbiju, uz poštovanje domaćeg pozitivnog zakonodavstva“, zaključuje se u saopštenju.

Ranije danas, osnivač fondacije „Tijana Jurić“, Igor Jurić objavio je na svom Fejsbuk profilu da je napustio sastanak zbog nepojavljivanja ministra policije Aleksandra Vulina.

„Mada smo sa nestrpljenjem čekali današnji dan i dugo očekivani sastanak na temu bolje i efikasnije potrage za nestalom decom, želim da obavestim javnost da smo napustili sastanak jer na njemu nije bio prisutan Ministar Aleksandar Vulin. Kao neko ko je ispred svakog deteta i velikog broja građana Srbije, želim da o ovim problemima razgovaramo isključivo sa donosiocima odluka. Ne potcenjujem stručnost i znanje prisutnih ali na ovaj sastanak čekamo gotovo godinu dana i neprisustvom ministra, država jasno daje do znanja koliko joj je ovaj problem bitan ili nebitan. Mi nastavljamo našu borbu, građani Srbije će i ovaj put pokazati svoju snagu. Siguran sam u to“, napisao je Jurić na svoj Fejsbuk profilu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar