Konačno: Jurić posle godinu dana na sastanku u MUP

Hronika 11. maj. 202119:17
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Amber Alert, sistem koji je još davne 1996. godine osmišljen u Sjedinjenim američkim državama, a pomoću koga, kada nestane dete, u roku od nekoliko sati, bude alarmirana čitava javnost, već šest godina, od kada je njeno uvođenje inicirala Fondacija "Tijana Jurić", čeka bilo kakav pomak. Ipak to bi se uskoro možda i moglo promeniti.

Naime, osnivač fondacije „Tijana Jurić“, Igor Jurić, obavestio je danas javnost na svom Fejsbuk profilu da je pozvan na sastanak u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Igor Jurić Foto: Vesna Lalić

„Nakon više od godinu dana našeg upornog insistiranja da dođe do razgovora u MUP Srbije na temu uvođenja sistema AmberAlert, za sutra je sastanak napokon zakazan. Ovo jeste pomak i radujem se nastavku započetog“, napisao je Jurić uz heštahove „da ne bude kasno“ i „amber alert Srbija.

https://www.facebook.com/juric.igor/posts/10223148099244549

Šta je Amber alert

Amber alert sistem, dobio je ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman koja je oteta i ubijena u Arlingtonu u Teksasu 1996. godine.

Od tada, sistem postoji u Americi, a on omogućava da se čitava javnost jako brzo alarmira, odnosno da se potraga intenzivira. Fotografije nestalog deteta u kratkom roku se lepe na svim frekventnim mestima, kao što su tržni centri, železničke i autobuske stanice, aerodrom, a svi mediji u kratkom roku „vrte“ fotografiju nestalog deteta.

Takođe, objavljuju se i podaci o izgledu deteta u trenutku nestanka, kada je i gde poslednji put viđeno, brojevi telefona ukoliko dete primete.

„On (Amber alert) funkcioniše tako da, kada nestane dete, ovlašćeni policijski službenik pokreće sistem, uključuju se svi mediji, prekidaju se programi elektronskih medija i objavljuje informacija o detetu, prenose je portali, slika se pojavljuje na bilbordima, na benzinskim pumpama, mobilni operateri šalju SMS ili MMS… Bukvalno se u potragu uključuje cela država i zato je on tako efikasan. Po onome što smo videli u zemljama koje već imaju ovaj sistem, njegovo uvođenje nije ni komplikovano, ni toliko skupo“, rekao je 2019. godine za Blic Igor Jurić.

Trenutno, Amber alert postoji u 12 evropskih zemalja, a Srbija taj sistem čeka još od 2015. godine, kada je fondacija „Tijana Jurić“ inicirala njeno uvođenje. Tokom 2020. godine, Ministarstvo pravde formiralo je radnu grupu, u kojoj su i predstavnici drugih ministarstava, a koja bi trebalo da nađe model za primenu ovakvog sistema i u Srbiji.

Iskustva zemlja koje imaju „Amber alert“ sistem je da se njegovim pokretanjem u većini slučajeva nestanak reši u roku od 72 sata.

Igor Jurić, otac nastradale devojčice Tijane Jurić i osnivač fondacije koja nosi njeno ime rekao je 2019. godine na konferenciji „Bezbednost i odgovornost“ da je uviđaj pokazao da je tri sata pošto je oteta, Tijana bila živa.

„To znači da se odmah krenulo u potragu za njom, ona bi možda sada bila sa nama. Uveden je „Tijanin zakon“, promenjen je krivični zakonik i uvedena kazna doživotnog zatvora za počinioce najtežih krivičnih dela, a sada smo pokrenuli inicijativu za uvođenje „Amber alert“ sistema. Statistika kaže da ukoliko se on pokrene, u više od 90 odsto slučajeva dete je spaseno. Kada je otmica dece u pitanju, iako je to najređi vid nestanka dece u Srbiji, ukoliko se ono ne pronađe u naredna tri sata, smrtnost je gotovo 80 odsto. Takav slučaj se desio upravo našoj Tijani“, rekao je tada Jurić.

Komentari

Vaš komentar