Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ Anton Antanasijevic

Ministarstvo unutrašnjih poslova održaće u ponedeljak, 18. jula na Kriminalističko – policijskoj akademiji u Beogradu, treću po redu javnu raspravu na nacrt novog Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je prošle godine svojim sadržajem i odredbama umnogome uznemirio javnost, saznaju novine “Nova”.

Nacrt ovog zakona ocenjen je kao sporan najpre zbog toga što bi se njime legalizovala primena softvera “Griffeye” i pametnih kamera “Huaveji” za prepoznavanje lica, kojim bi automatski bila ukinuta privatnost svakom građaninu zemlje.

Foto: Petar Lazović, Mup Srbije

To znači da bi policija u svakom trenutku mogla da prati kretanje koga god poželi na javnim površinama, što bi, uz evidentnu opasnost od zloupotreba, moglo da nanese štetu i ugrozi bezbednost građana na ulicama.

Uznemirenu javnost na posletku je umiro predsednik Aleksandar Vučić koji je “zamolio” da nacrt bude povučen.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Međutim, kako to obično biva u režiji vladajuće elite, strategija za realizaciju zacrtanih projekata sprovodi se po ustaljenom principu – nakon izvesnog vremena, kada popuste pažnja javnosti ili ista bude preokupirana nečim drugim.

Kako za “Novu” otkriva dobro obavešten izvor, usvajanje novog zakona bio bi, za građane Srbije, završni udarac odlazećeg ministra policije, koji će svom nasledniku omogućiti da sve drži pod strogom kontrolom.

Pročitajte još:

“Svima je jasno da da ovo nije Vulinov projekat, već da je on, kao i za sve ostalo, samo instrument u realizaciji najspornijih projekata, i glasnogovornik predsednika republike. Iako se digla velika prašina oko ovog zakona zbog čega je i povučen, ispostavilo da je ubrzo vraćen u proceduru, istina malo “ušminkan””, kaže naš sagovornik.

On dodaje da su najspornije odredbe i dalje tu, što je u intervjuu za portal 021.rs potvrdio i Poverenik Miroslav Marinović, čiji sradnici učestvuju u izradi Zakona.

“I prošle godine su pokušali da ga proguraju zakon na mala vrata. Sada su sačekali leto, godišnje odmore i pažnju javnosti preokupiranu Dijanom Hrkalović i Nebojšom Stefanovićem, kako bi dovršili posao. Čak su i policijski sindikati koji su prošli put glasno negovodovali zbog izmena, sada naprasno zaćutali ”, kaže on.

Legalizacija huligana i razbijanja protesta

Spornim Zakonom bi se takođe povećala ovlašćenja policajaca na uštrb prava građana, a predviđao je niz spornih odredbi poput toga da ministar može po potrebi neku formaciju, poput Levijatana i “Narodnih patrola” proglasi policijom.

Foto: Nova.rs

Takođe, dozvoljava se policiji da rastura sve skupove čiji učesnici odbiju da se raziđu, kao i da tom prilikom ima prava da poseže sa silom i sredstvima neuporedivo jačim nego sada.

BONUS VIDEO: Zakon o policiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare