Ivan Ninić Emisija Utisak nedelje
Ivan Ninić Foto: Ivan Dinić/Nova S

"Ovakva sudska odluka treba da ohrabri sve učesnike protesta, jer će sada policiji, u svim pokrenutim prekršajnim postupcima, biti teško da pred sudom pruži uverljivije dokaze, a u situaciji kada je jasno da se fotografije i zapisi sa javnih kamera ne smeju koristiti u tu svrhu. Dakle, svi prekršajni nalozi, koji se zasnivaju isključivo na fotografijama uličnih protesta, kao krucijalnim dokazima, uz osporavanje i drugih mogućih dokaza, potencijalno vode ka oslobađajućim presudama", rekao je advokat Ivan Ninić, komentarišući odluku suda u Prokuplju, gde se odbacuje prekršajni nalog za učestvovanje u građanskim blokadama.

Rešenjem suda u Prokuplju stavlja se van snage jedan od prekršajnih naloga, koji su pristizali građanima zbog učešća u blokadama u decembru 2021. i početkom ove godine. Naime, identifikacija učesnika protesta dobavljena je snimanjem od strane policijskih službenika na nezakonit način, te se očekuje isto rešenje i ostalih sudova, kao i odbacivanje svih prekršajnih naloga.

„Efekat toga je finansijski, jer će ljudi uštedeti novac koji bi platili na ime zaprećenih kazni, međutim to je ujedno i velika moralna satisfakcija. To znači da će građani imati sudsku presudu u kojoj će pisati da, time što su iskazali miran građanski but protiv aktuelnog režima, praktično nisu prekršili bilo koji zakon“, komentariše poznati beogradski advokat Ivan Ninić.

Ključna stvar koju su građani trebalo da urade nakon primanja prekršajnih naloga je da u roku od osam dana potpišu nalog i predaju lično ili pošalju preporučeno Prekršajnom sudu. Time se prekršaj ne priznaje po automatizmu, već se zahteva sudsko odlučivanje. Upravo je takav slučaj i u Prokuplju, te je time ostavljeno prostora za pravedno odlučivanje i mogućnost odbacivanja prekršajnog naloga.

„Slučaj iz suda u Prokuplju upravo potvrđuje na ono što su pravnici, aktivisti civilnog sektora i branitelji ljudskih prava tvrdili sve vreme – da policija krši Ustav i zakone ove države. Snimanje građana se ne može vršiti od strane policije bez našeg znanja i prethodnog obaveštenja. To hipotetički jeste moguće, ali nije zakonom dopušteno i tako sačinjeni video, audio ili foto zapisi, ne mogu se koristiti kao dokaz u prekršajnom postupku. A, zašto? Zato što bi takvo prikupljanje ‘dokaza’ bilo protivustavna i protivzakonita suspenzija ljudskih prava pre svega, odnosno povreda prava ličnosti građana i bitna povreda pravila prekršajnog postupka. Dakle, nijedna presuda koja je doneta na bazi takvih dokaza, ne bi mogla da opstane u pravnom poretku i pred višim sudskim instancama, ukoliko se pravilno i pravovremeno koriste svi pravni lekovi“, ističe Ninić.

Pročitajte još:

Podsetimo, tokom građanskih blokada krajem prošle godine i početkom 2022., veliki broj učesnika protesta se žalio da im pristižu kazne za učešće u blokadama, iako nisu bili legitimisani od strane policijskih službenika.

Prekršajni nalozi građanima su pristizali danima, a samo zastrašivanje je krenulo nekoliko dana pre protesta. Tako su građani, od strane policijskih službenika, upozoravani da ne idu na proteste, kako ne bi snosili posledice.

Foto: Nova.rs/Video

„Da imamo, kao što nemamo, ozbiljnu državu i da ovde važe principi vladavine prava, protiv svih policijskih službenika u Srbiji, koji su potpisali ovakve prekršajne naloge, bili bi pokrenuti adekvatni postupci, bez izuzetka. I to, prvo postupak kontrole zakonitosti u radu od strane unutrašnje kontrole MUP-a, a potom disciplinski postupci, uz istovremeno podizanje krivične prijave“, ističe advokat i dodaje:

„Svako je poimence morao da se potpiše, sva imena policajaca se znaju, a zna se i ko im je iz vrha MUP-a naredio kako da postupaju, ne bi li time proizveli strah kod građana i ugušili pobunu. Međutim, reč je o brutalnom kršenju Ustava, Zakona o policiji, kao i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, što bi za posledicu moralo da ima utvrđenu težu povedu radne dužnosti, prestanak radnog odnosa u MUP-u i vođenje krivični postupak zbog dela zloupotreba službenog položaja i nesavesnog rada u službi. Postoji čak propisano i posebno krivično delo „Neovlašćeno fotografisanje“ i kada ovo delo izvrši službeno lice u vršenju službe, zaprećena je kazna zatvora do tri godine“, objasnio je Ivan Ninić.

Odluka suda u Prokuplju, koja je odbacila prekršajni nalog, potvrdila je javnosti da su određene radnje pripadnika MUP tokom protesta bile nezakonite, kao i da građani nisu ni u kakvoj obavezi da kazne plate i snose posledice zbog učešća u blokadama. Ipak, čak će i ovakve presude ići na teret budžeta države.

Na kraju, iako građani dobiju pravedan epilog preko institucija, odgovorni iz redova MUP nisu procesuirani. Jasno je da policijski službenici nisu delali individualno, te je javnost još jednom uskraćena za preuzimanje odgovornosti samog državnog vrha.

„Nažalost, svi oni iz vlasti i policije, koji su se na ovako revanšistički i totalitarni način obračunavali sa građanima neće iz svog džepa platiti ništa. Svi sudski troškovi, kod oslobađajućih presuda, platiće se na teret budžeta države, odnosno poreskih obaveznika. Ukoliko građani sudovima budu podnosili tužbe za naknadu štete protiv MUP-a, zbog povrede prava ličnosti, usled neovlašćene obrade ličnih podataka, to će sve biti plaćeno iz budžeta, bez utvrđivanja bilo čije personalne odgovornosti“, zaključio je advokat Ivan Ninić.

***

BONUS VIDEO: Utisak nedelje: Dragana Pećo, Ivan Ninić i Andrej Ivanji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar