Foto: Shutterstock

Jedna od tema novog jutarnjeg programa televizije NOVA S "Probudi se" danas je bilo i pitanje koliko je Beograd pokriven kamerama za nadzor i čemu one zapravo služe.

Naime, sve je glasnija inicijativa da se sazna koliko je tačno kamera koje snimaju Beograd, gde se one nalaze, zašto i koga snimaju i da li su samo kako bi evidentirale prekršaje.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku bio je gost Nevene Madžarević u jutarnjem programu „Probudi se“.

Pročitajte još:

„Na početku nismo ni znali na kojim lokacijama su instalirane kamre, za sada ih ima na nešto više od 100 lokacija, ali ne zna se tačan broj. Ministarstvo unutrašnjih poslova je kamere instaliralo tokom vanrednog stanja, ne zna se da li sve rade, ali mislim da rade. Ranije je bilo spornih stvari, kao što je bila nabavka škoda, a sada i ovo“, kazao je Saša Đorđević.

On je dodao da to nije dobro jer tu nema transparentonsti.

„Onda je moguća zloupotreba. Treba znati koje su lokacije, zašto su te lokacije bezbednosno interesantne. Ovako se sve radi pod velom tajne.“

Napomenuo je i da kamere osim za kontrolu saobraćaja mogu da posluže i za druge svrhe.

„Mogu da služe za političku borbu, može da prati ako je jedna osoba išla od tačke A do tačke B, pa kad se ukrste podaci s tim kako se ranije kretala neka osoba, može da se dođe do različitog materijala“, zaključio je Đorđević.

Celo gostovanje pogledajte na sledećem linku:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare