Foto Printscreen minrzs.gov.rs

Suđenje Predragu Koluviji i ostalim optuženima u postupku za "Jovanjicu 1" nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu saslušanjem zaposlenih u firmi za izdavanje serfifikata za organsku proizvodnju, "Organik kontrol sistem". Najpre je saslušan direktor sertifikacione kuće Nenad Novaković, koji je istakao da je jedan od njihovih klijenata bila "Jovanjica", dodavši da su pre toga imali samo jednu ponudu za proizvodnju industrijske konoplje, ali je ona odbijena.

„Kroz sistem kontrole izdato je rešenje „Jovanjici“ za proizvodnju industrijske konoplje, pošto nisu korišćena hemijska sredstva, odnosno nije tretirana. Dozvola je glasila na 1450 biljaka“, rekao je on.

Pročitajte još:

Kako je naveo, kontrolisano je 500 kilograma cveta i biljke.

„Prilikom izdavanja dozvole kontroliše se prostor, upotreba sredstava za zaštitu bilja, sredstva za ishranu biljaka, korišćenu mehanizaciju, proizvodna dokumenta, odnosno set dokumenata da li je proizvodnja u skladu sa zakonom o organskoj proizvodnji“, rekao je on.

Istakao je da dokumenta izdaju stručni ljudi za taj segment obrade rade. Svedok je ispričao da proizvodnja industrijske konoplje nije retka u Srbiji, te da brojne kuće koje izdaju sertifikate imaju proizvođače među svojim klijentima. Ipak, oni su imali samo jednog klijenta, ali i da su pre toga, tačnije 2014. godine, odbili jednog klijenta.

„Mislim da smo imali prijavu proizvodnje konoplje u Banatu, tačnije Čoki, ali je to odbijeno, jer nisu imali sertifikat od Ministarstva poljoprivrede za upotrebu sadnog materija“, rekao je svedok.

On je potom, odgovarajući na pitanja odbrane i tužilaštva, istakao da je tog klijenta video u predistražnom postupku za „Jovanjicu“.

„Tog čoveka video sam u predistražnom postupku, čekao je sa nama. Stariji čovek, oko 60 godina, sa kovržavom kosom, ne mogu da se setim imena“, rekao je Novaković.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je potom upitan da li se taj čovek preziva Milošević, ali svedok nije mogao da odgovori na to pitanje.

Novaković je ispričao da je u „Jovanjici“ bio jednom i da se tada sastao s Predragom Koluvijom, kao i da su pričali o proizvodnji i izvozu. Rekao je i da je, nakon što je izbila frka oko „Jovanjice“, zvao ostale sertifikacione kuće, kako bi proverio da li oni imaju klijente industrijske konoplje, i tako saznao da ih je bilo, kako je istakao, „sijaset“,

„Između pet i 10 proizvođača postoji“, rekao je on.

Pročitajte još:

Nakon Novakovića, saslušana je svedokinja Mirjana Jovanović Dragojlović, takođe zaposlena u sertifikacionoj kući, koja je izdala dozvolu o proizvodnji.

„Radim kao kontrolor, Nakon što je kolega uradio kontrolu u slučaju „Jovanjice“, donela sam sertifikat“, rekla je ona.

Dodala je da je na „Jovanjici“ bila 2015. ili 2016. godine, dok je tamo bila prizvodnja povrća, te da je kontrolisala proizvodnju na otvorenom i u plastenicima. Istakla je i da ne zna da postoje podzemne prostorije na „Jovanjici“.

Još jedan optuženi na slobodi

Odbrana prvooptuženog Predraga Koluvije zatražila je od suda da mu se ukine pritvor, čemu se usprotivio postupajući tužilac Saša Drecun.

Drecun je istakao da bi sud pre odluke o tome trebalo da proverio sa nadležnim organima u Nemačkoj i Italiji da li je prvooptuženi odslužio kazne za koje je osuđivan.

Sud je nakon kratke pauze odbio predloge odbrane o puštanju Koluvije i Vuleta Bojovića iz pritvora. Sa druge strane, na slobodu izlazi još jedan optuženi, Vladan Živojinović. On je 16. po redu koji napušta pritvor za postupke  „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“.

Podsetimo, u Specijalnom sudu u Beogradu trenutno se vode dva sudska postupka za predmet „Jovanjica“, odnosno slučaj pronalaska skoro četiri tone opojne droge na pomenutom imanju.

U „Jovanjici 1“ sudi se vlasniku imanja Predragu Koluviji i zaposlenima na tom gazdinstvu, dok se u „Jovanjici 2“ sudi, takođe Koluviji, ali i pripadnicima bezbednosnih službi.

BONUS video: Miroslav Aleksić o „Jovanjici“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar