Foto:E-Stock_milos_rafailovic; printscreen/facebook.com/zoran.uskokovic.7

Policija je uhapsila četvoricu od petorice osumnjičenih za ubistvo Zorana Uskokovića (22) zvanog Mali Skole koje se dogodilo 29. januara 2021. godine, dvadesetak metara od ulaza u zgradu u kojoj je živeo u Beogradu. Stigao je odgovor ko je ubio Malog Skoleta, ali i dalje nije poznato zbog čega, a jedan detalj sa lica mesta i dalje je ostao neobjašnjen.

Zbog ubistva Malog Skoleta uhapšeni su Nikola Živanović (45) koga je policija označila kao vođu kriminalne grupe i organizatora ubistva, Miloš Krstić (38), za koga se sumnja da je direktni izvršilac, Aleksa Dimitrov (31) i Vladimir Babić (39) koji su članovi grupe, a traga se za Aleksandrom Nikolićem koji je u bekstvu.

Foto:europol.europa.eu

Pročitajte još:

U hapšenju osumnjičenih za Skoletovo ubistvo učestvovao je i Evropol, koji je saopštio da je jedan od osumnjičenih plaćeni ubica kog je angažovala kriminalna grupa, te da je oružje za ovaj zločin specijalno doneto u Srbiju za tu namenu. Značajnu ulogu u pronalasku osumnjičenih imala je nekada zaštićena aplikacija za komunikaciju Skaj, preko koje su dogovarali detalje zločina.

Foto:printscreen/facebook.com/zoran.uskokovic.7

Ubica maskiran u starca

Zločin je izveden na način koji do tada nije viđen u Beogradu – sve je bilo detaljno i dobro isplanirano, do najmanjih sitnica. Ubistvo je izvedeno rano ujutru, na parkingu u blizini zgrade u kojoj je pokojni Uskoković stanovao. Sve je snimila kamera za video-nadzor i policija je istog dana došla do snimka, ali je on zapanjio i potpuno zbunio policajce. Na snimku se vidi kako se Uskoković parkira automobil i kreće ka zgradi, a u susret mu dolazi „starac“, ispostaviće se kasnije osumnjičeni Miloš Krstić koji se prerušio.

Foto: MUP Srbije/Video

Ubica je potpuno ušao u ulogu starijeg čoveka, ne samo po garderobi, već i po ponašanju. Na glavi je nosio silikonsku masku starijeg čoveka, što je tada bila novina u srpskom podzemlju, imajući u vidu da su neka ubistva u Crnoj Gori već izvršena na taj način. Na glavi je imao šubaru, obučen je bio u kaput, a u hodu se pomagao štapom. „Starac“ je teško hodao, Uskoković ga je pogledao, ali kada je video ko je u pitanju, nije uočio ništa sumnjivo.

Foto:europol.europa.eu

Čak u jednom trenutku Uskoković staje da bi propustio „penzonera“ i gleda u mobilni telefon. Kada mu je prišao, „starac“ je izvadio pištolj i pucao u Uskokovića iz neposredne blizine.

Navodno je, kada se žrtva srušila, pucao u njega još jednom i „overio“ ga..

Foto: MUP Srbije/Video

Misterija mesta zločina

Onda se dogodilo nešto što je do danas ostalo nepoznanica. Na snimku se vidi kako se ubica saginje i uzima nešto sa tela pokojnog Uskokovića pre nego što je pobegao. Postoje dve teorije šta je upitanju. Po jednoj on je pokupio čaure kako bi policiji ostavio što manje materijalnih tragova, dok je po drugoj teoriji uzeo mobilni telefon Zorana Uskokovića. Ukoliko je u pitanju stvarno mobilni telefon, sasvim je moguće da je tu zabeležen i poziv osobe koja je umešana u ubistvo i koja je na neki način saznala kretanje žrtve i o tome obavestila napadače.

Plan je dobro razrađen, očigledno su napadači pre ubistva dobro proučili teren, čak videli kameru za video-nadzor, ali ih to nije sprečilo već su se odlučili da jedan od njih izigrava starca. Plan im je i funkcionisao više od tri i po godine, ali su na kraju ipak pohapšeni zahvaljujući porukama koje su razmenjivali preko nekada zaštićene Skaj aplikacije.

Motiv i dalje nepoznat

Uprkos tome što je Evropol saopštilo da je ubistvo učinjeno iz bezobzirne osvete, i dalje je nejasan motiv ubistva Zorana Uskokovića, sina poznatog kriminalca istog imena i prezimena koji je ubijen u aprilu 2000. godine na Vidikovcu.

Veliki Skole ubijen je u odmazdi za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana u čiju je likvidaciju u „Interkontinentalu“ navodno bio umešan.

Foto:Privatna arhiva

Tako su se pojavile teorije da je u pitanju krvna osveta, ali je teško poverovati u tako nešto jer je Mali Skole imao samo godinu dana kada mu je otac ubijen, članovi zemunskog klana koji su bili samozvani Arkanovi osvetnici su ili mrtvi ili u zatvoru, a teško je zamisliti da bi se iko ko je imao veze sa Ražnatovićem svetio Malom Skoletu.

Mnogo je realnija druga verzija događaja, da je Mali Skole ubijen zbog neraščišćenih računa u vezi sa trgovinom narkoticima, pogotovo što je u njegovu likvidaciju, makar po policijskoj verziji, umešano najmanje pet osoba a uložena je i ozbiljna logistika u taj zločin.

Bonus video: Hapšenje osumnjičenih za ubistvo Zorana Uskokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare