Nakon sednice Visokog saveta tužilaštva (VST) na kojoj je, prema onome što su čuli novinari portala Nova.rs, javna tužiteljka Zagorka Dolovac svog kolegu tužioca Predraga Milovanovića nazvala "kretenom", dok je po mišljenju VST umesto te reči iskoristila termin "preterano", ostalo je nejasno zbog čega je VST na svom zvaničnom Jutjub kanalu najpre obrisao snimak sednice, a potom objavio novi. Redakcija portala Nova.rs pitala je VST zbog čega su obrisali snimak sa zvaničnog kanala, ali odgovor nismo dobili.

Velika bura podigla se u javnosti nakon što je portal Nova.rs objavio detalje sa Šeste sednice Visokog saveta tužilaštva održane 29. avgusta, tačnije snimak na kom se čuje kako vrhovna javna tužiteljka Zagorka Dolovac razgovara sa svojim kolegama.

„Molim vas, mi smo usvojili zapisnik, predsendiče ajde, nemojte molim vas sad toliko širiti priču. Dali ste reč svima da se jave povodom zapisnika, nisu se javili, molim vas, pa nemamo vremena“, doviknula je Dolovac predsedniku VST Branku Stamenkoviću koji je pokušavao da sasluša prigovor Pavlovića na sadržaj zapisnika.

„A gde žurite?“, upitao je Milovanović Dolovčevu, nakon čega je u potpunosti izgubila kontrolu.

„Šta Vas briga gde ja žurim?“ drsko je upitala Dolovac, ali joj ni Milovanović nije ostao dužan.

„Je l‘ Vi ovde vodite sednicu? I ja imam obaveze.“

„Nemate! Osim članstva u VST vi nemate nikakve obaveze“

„Naravno da imam“.

„ Molim vas, predsedniče, da poštujete i naše vreme“, kazala je Dolovac nakon čega je posegnula za flašom vode i izgovorila „Ovaj je stvarno kreten!“.

Nakon što je naša redakcija objavila snimak na kom se čuje ovaj razgovor, stigao je demanti Visokog saveta tužilaštva u kom se tvrdi da je Dolovčeva rekla potpuno drugu stvar: „Ovo je stvarno preterano“. Takođe, u prilogu tog mejla stigli su nam video i audio zapisi, usporeni, za koje se može posumnjati da su manipulisani.

Ovu tezu dodatno potpiruje i podatak da je snimak sednice objavljen na zvaničnom Jutjub kanalu u utorak 29. avgusta, da bi potom bio sklonjen. Sutradan, nekoliko sati pre nego što će na adresu naše redakcije stići ovaj demanti, na Jutjub kanalu objavljen je novi snimak. Da je reč o drugom snimku dokazuje i link koji je naša redakcija sačuvala, koji prilikom klika na njega vodi na stranicu sa ispisom: „Video nije dostupan, video je privatan“.

Nakon što smo ukazali na to, snimak se ponovo pojavio na Jutjub kanalu (na onom istom linku koji je vodio na stranicu bez snimka), a u odgovoru VST-a navodi se da on nije izbrisan, već da je bio privremeno sklonjen.

“Jučerašnje kratko odsustvo Jutjub snimka na koje ukazujete je bilo tehničke prirode tokom raspoređivanja video sadržaja u okviru samog kanala. S obzirom da je Vaša medijska kuća već nastavila dalju kampanju iznošenja neistinitih informacija u vezi rada Saveta, za sada se odustalo od raspoređivanja i snimak je ostao na mestu na kome tehnički ne bi trebalo da bude”, naveli su i dodali:

“Netačna je Vaša tvrdnja da je originalni snimak brisan, ili insinuacija da je istim manipulisano, što je tehnički proverljivo, a posebno s toga što je to očigledno i iz fotografije ekrana koju ste objavili u Vašoj vesti, i na kojoj se vidi da je snimak u tom momentu nedostupan (privremeno), ne i izbrisan, iz razloga što je tada bio označen kao privatan”, naveli su iz VST.

Međutim, i dalje se snimak koji je dan kasnije ponovo “otkriven”, razlikuje od onog koji nam je VST poslao.

Podsetimo, povodom demantija Visokog saveta tužilaštva oglasio se i tužilac Predrag Milovanović koji je kazao da je važno utvrditi šta se tačno dogodilo na sednici.

„Razumem znatiželju javnosti, ali, kao što sam već naveo u mom kraćem prethodnom komentaru, zbog specifičnosti situacije i pre svega Etičkog kodeksa javnih tužilaca, koji me obavezuje na poštovanje ličnog integriteta svakog nosioca javno tužilačke funkcije, ostaću dosledan u odluci da ovo nadalje ne komentarišem u smislu ‘ko je šta rekao’“, rekao je Milovanović za portal Nova.rs.

Zagorka Dolovac
Zagorka Dolovac

Ipak, Milovanović je kao građanin izrazio zabrinutost u vezi sa navodima iz demantija VST-a, posebno ukoliko se ima u vidu da je, kako je rekao, jedan značajan broj građana juče čuo „ovaj je stvarno kreten“, a danas ispada da to nije izgovoreno.

„Ostavljam mogućnost da vrhovna javna tužiteljka nije izgovorila navedene reči, možda su građani zbunjeni, jer su neki od njih po prvi put čuli njen glas, pa je zbog toga eventualno nisu dobro čuli, odnosno razumeli. No, smatram da upravo zbog naših građana moramo da utvrdimo šta se zapravo dogodilo na sednici, obzirom da ne postoje dve istine“, poručio je Milovanović.

Predrag Milovanović, tužilac, intervju
Predrag Milovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Istina je uvek samo jedna, te u ovako duboko polarizovanom društvu, ne smemo dozvoliti da počnemo da verujemo da postoje dve verzije istine“, zaključio je on.

Podsetimo, sednice Visokog saveta tužilaštva počele su tek nedavno da se emituju uživo i svi koji žele od pre oko mesec dana mogu je pratiti putem „Zoom“ platforme. Snimci se kasnije objavljuju i na Jutjub kanalu.