Foto: N1; Milutin Jeličić Jutka

Nepojavljivanje Milutina Jeličića Jutke u Osnovnom sudu u Kruševcu, koji se traži zbog optužbi za seksualno uznemiravanje bivše saradnice Marije Lukić, je sramotno, obzirom da se bivši predsednik opštine Brus, već danima šeta po gradu i to ispred meštana i policije koja je izdala nalog za njegovo privođenje. Priče o tome da ga čuvaju lokalni moćnici padaju u vodu, a jedino razumno objašnjenje je da ovog nasilnika štiti sam vrh države.

Jeličić je protekle nedelje ponovo izbegao suđenje za polno uznemiravanje bivše saradnice Marije Lukić, iako je samo nekoliko dana kasnije viđen kako glasa na biračkom mestu u Brusu. Pravnici u razgovoru za portal Nova.rs ističu da nije tačno da policajci nisu uspeli da pronađu i privedu Jutku, već jednostavno, nisu želeli da rade svoj posao.

“Nije da ga nisu našli, neće da rade svoj posao i to je to. Da je bilo ko od nas, građana bio u pitanju, priveli bi nas. To je uticaj provincije, reč je o pravosuđu i policiji koji nisu objektivni i koju mu popuštaju, čine da može tako da se ponaša. Ovakve situacije su vrlo lako procesno rešive, ukoliko nadležni žele da deluju po zakonu.  A ako Jutka neće da se pojavi, onda se pravi lud i izmišlja razloge i bolesti, a potom se bez problema, samo koji dan kasnije, pojavi na glasanju”, ističe advokat Ivan Bajazit za portal Nova.rs.

Foto: Printscreen/YouTube/TV Jasenica

Bajazit kaže i da, nažalost, slučajeva poput Jutkinog u Srbiji ima mnogo, a na sudu je da ovakve stvari spreči, za šta poseduje i instrumente.

“Svakako da okrivljeni pokušava da sudski postupak omete i odugovlači, jer mu beskrajno odlaganje ide u koristi.  Na sudiji je da to spreči i ima instrumente da to uradi. Što se tiče donetih naredbi za privođenje na pretres, tu imamo često slučaj sa javnim ličnostima, koje policija neće da privede. Pa tako dođe na vrata, dogovori se sa okrivljenim ili neće da kucaju, već u izveštaju napišu da ih nisu zatekli na adresi”, priča advokat i dodaje:

“Jednostavno, odredi se pritvor. Ako okrivljeni ima opravdani razlog, ne može niko da vas na silu dovede na pretres. Međutim, to ne sme da se zloupotrebljava. U slučajevima u kojima okrivljeni dostavi neophodnu medicinsku dokumentaciju, a da postoje sumnje da on nije bolestan, i to se može lako proveriti. Dovedete veštaka i ispitate mogućnost okrivljenog da li je mogao da dođe na pretres ili ne”, navodi Bajazit.

Ukoliko jeste, kaže on, podnese se prijava protiv lekara koji je dao falsifikovano lekarsko uverenje.

Za dve godine 15.000 lascivnih poruka

Podsetimo, Marija Lukić je Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu 8. marta 2018., podnela krivičnu prijavu protiv Jeličića, koji joj je za dve godine, dok joj je bio nadređeni na radnom mestu, poslao čak 15.000 SMS poruka lascivnog sadržaja. Narednog dana, njoj je uručen otkaz, ali je ubrzo Jeličića zbog istog dela prijavilo još šest žena. Ipak, optužnica je podignuta samo u slučaju Lukićeve.

“Pitanje je da li policija hoće da sarađaje i da li sud hoće da spreči ovakve stvari, odnosno da li postoji volja. Ako ne postoji, odlagaće se pretresi do zastare”, dodaje Bajazit.

I advokat Denis Bećirić saglasan je sa kolegom da se ovakve stvari mogu sprečiti.

“Sud u ovakvim situacijama može da tretira okrivljenog kao da se krije i odredi mu pritvor. Takođe, može da se veštači i medicinska dokumentacija koju je okrivljeni dostavio, kako bi se utvrdilo da li je bio sposoban da prisustvuje ili ne. Najlakše je reći da ne mogu da nađu okrivljenog, iako je to u malom mestu gotovo nemoguće”, navodi Bećirić.

Podsetimo, suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku opštine Brus, koga je saradnica Marija Lukić optužila za seksualno uznemiravanje, prošle nedelje je ponovo odloženo. Jeličić, ali ni njegovi advokati, nisu se pojavili u petak na suđenju u Osnovnom sudu u Kruševcu, a tužilac je izneo predlog da se nekadašnjem prvom čoveku Brusa odredi pritvor, te da se na naredni pretres sprovede iz pritvora.

Suđenje Jeličiću bilo je odloženo i 10. juna i upravo tada je naloženo njegovo privođenje na naredni pretres. Ipak, policija je u izveštaju koji je dostavljen sudu navela da nekadašnjeg prvog čoveka Brusa nije zatekla na mestu prebivališta, te shodno tome, nije mogla da ga dovede na zakazano suđenje.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare