Marija Lukić i Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, optuženom za polno uznemiravanje bivše saradnice Marije Lukić, trebalo je danas da bude nastavljeno u Osnovnom sudu u Kruševcu, ali je ono odloženo jer se nekadašnji predsednik opštine Brus i njegovi advokati se nisu pojavili na današnjem pretresu.

Na današnjem pretresu trebalo je da odbrana i tužilaštvo iznesu završne reči, a potom i da se nekadašnjem prvom čoveku opštine Brus izrekne presuda.

Optuženi Jeličić se ponovo nije pojavio u sudu, iako je na prethodnom pretresu izdata naredba za njegovim privođenjem upravo zbog nepojavljivanja. Takođe, na pretresu se nisu pojavili ni njegovi advokati Irena Đorđević, Zoran Golubović i Zora Dobričanin Nikodinović i oni su podneli podnesak sudu o razlozima svoje sprečenosti da prisustvuju današnjem pretresu.

Sudija u ovom postupku je na početku pretresa rekao da mu je iz PS Brus dostavljeno da policijski službenici nisu uspeli da pronađu Jeličića. Nakon toga je Saša Avramović, zamenik OJT u Kruševcu, dao predlog sudu za privođenje Jeličića, odnosno da bude u pritvoru do narednog suđenja zbog opasnosti od bekstva.

Kako je tužilac istakao, očigledno je da Jeličić izbegava da se odazovi na pozive sude.

„Okrivljeni ima više angažovanih branioca i prošli put se nije pojavio zbog navodne bolesti“, rekao je tužilac, na šta je sudija rekao da su Jeličićevi advokati naknadno dostavili dokumentaciju o bolesti.

Advokat oštećene Borivoje Borović pridružio se predlogu tužilaštva da okrivljeni Jeličić bude priveden.

„Ovo je ruganje pravosuđu, sud mora nešto da preduzme. Marija Lukić ga svakog dana viđa na ulici, videla ga je i juče kako se vozi automobilom po Brusu. Ovo je ogoljena manupulacija, niko od njegovih advokata se ni danas nije pojavio, a ni takozvani pravni savetnik Vojislav Šešelj, koji je očigledno imao zadatak da izvrši pritisak na sud“, rekao je Borović.

Pogledajte izjavu advokata Borovića:

On je dodao i da je prethodni put lično obavestio Jeličićeve advokate o vremenu održavanja suđenje i pitao da li im odgovara taj datum i vreme, na šta su oni rekli da su saglasni.

Lukićeva je potom izjavila da se nada da će Jeličić biti priveden i dodala da je tačno da ga viđa po Brusu sve vreme i da je bio u izbornoj kampanji.

Lukićevoj su i danas pružile podršku brojne organizacije, među kojima je Mreža Žena u crnom, Ne davimo beograd, Odbor za ljudska prava Vranje, Alternativni centar za devojke Kruševac i Udruženje zena Pešcanik iz Kruševca.

Marija Lukić i Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Takođe, na današnje suđenje ponovo je došao Andreja Bojić, otac Snežane Bojić, koja je Jutku prijavila za uznemiravanje.

Okupljeni nose transparente na kojima pise: „pravda za Mariju“, „devojke menjanju svet“, „stop seksualnom uznemiravanju žena“…

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Lukićeva je u sud stigla sa svojim pravnim zastupnikom Borivojem Borovićem.

Podsetimo, nekadašnjem prvom čoveku opštine Brus sudi se za seksualno uznemiravanje bivše sekretarice. Sem Lukićeve, optuženog Jeličića prijavilo je još sedam žena. Međutim, optužni predlog je podignut samo u slučaju Lukićeve.