Dejan Milenković i Dijana Hrkalović
Dejan Milenković i Dijana Hrkalović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bivši policijski šef Dejan Milenković, kome se sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu, negirao je danas krivicu za krivično delo zloupotreba službenog položaja. Glavni deo odbrane Dejana Milenkovića danas se zasnivao na to je da je praksa njegove službe bila da ne predaju lično dokazne radnje sudu već prosleđuje dalje UKP-u, kada je u pitanju neka složenija odbrana.

Sudija se osvrnula na prethodno Milenkovicevo saslušanje i iznošenje odbrane u Sektoru unutrašnje kontrole, i istakla kako je on današnjom odbranom u više navrata odstupio od prethodne. Za gotovo svaki detalj koji je rekao drugačije odnosio se upravo na Dijanu Hrkalovic lično.

Potvrdio je kada je u pitanju snimak razgovora advokata u kojem se spominju intimne stvari o Hrkalovicevoj da ga jeste pozvala i zamolila da se to ne zloupotrebljava. Ipak, kako je on objasnio, nije naredila, već jednostavno zamolila.

Na tvrdnju da je operativcima za pomenuti deo rekao da taj segment preskoče, danas je negirao i rekao kako nikakav nalog da brisanje bilo čega nije izdao.

Dejan Milenković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Preneo jesam, ali nisam naložio“, reči su Milenkovića kojim je objasnio da se tekstualno takve stvari ne spominju.

Na kraju, on je prethodno izjavio da je DVD podatke sa telefona Belivuka dao lično Hrkalovicevoj, a danas je istakao da je to ipak učinio na pisarnici UKP MUP.

Zanimljiv je detalj koji je Milenković izneo o njegovom saslušanju u Sektoru unutrašnje kontrole, gde je više puta išao bez advokata u svojstvu građana, dok nije obavešten da je podneta krivična prijava protiv njega, kada je prisutan bio i tužilac.

„Godinu dana pozivanja, verovao sam da tamo rade časni i pošteni ljudi. Pozvali su me u svojstvu građana. Jednom kada sam došao, tu je i tužilac, saopštili su mi za krivičnu prijavu. Do tog momenta sam dolazio više od 10 puta“, ispričao je Milenković.

Dijana Hrkalović, Specijalni sud, suđenje, sudjenje
Dijana Hrkalović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Tražim da se ta izjava iz Sektora unutrašnje kontrole izuzme. Ovo je nedopušteno, dolazio je u svojstvu građana i bez advokata“, istakao je Đukanović dok je ispitivao Milenkovića.

Kada se rado o operativnom obradi „Mangusta“ u kojoj se nalaze sporni detalji o intimnosti bivše državne sekretarke MUP interesantno je da je upravo koordinator radne grupe bila Hrkalovićeva.

Ona je prema tome imala ovlašćenja da izdaje naloge, dobija informacije i daje instrukcije, što je potvrdio i Milenković.

Nije poznato da li je ona ikakve instrukcije izdavala, a kako je više puta ponovio Milenković, on je skrenuo pažnju operativcima da je praksa da se takve stvari izuzmu, ali ništa nije naložio, te nije upoznat da fali nekih 39 minuta zapisa.

Milenković je danas između ostalog rekao i da bi umesto njega na optuženičkoj klupi trebalo da se nađe nekoliko osoba, među kojima je i ministar Nebojša Stefanović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Inače, Milenković je danas govorio o akciji „Mangusta“, u okviru koje su prisluškivani ubijeni advokat Dragoslav Ognjanović i Dragoslav Miloradović, inače kum Luke Bojovića. U okviru prisluškivanja njihovih razgovora pominju se intimne fotografije Dijane Hrkalović, koja je optužena zajedno sa Milenkovićem.

Što se akcije „Kroše“ tiče, ona se odnosi na jedan od slušanih razgovora u kojem se pojavljuje pokojni otac Nebojše Stefanovića, Branko Stefanović. U optužnici se navodi da je Milenković naložio da se taj deo razgovora izbriše kako bi se zaštitio ugled ministra Stefanovića.

BONUS VIDEO: Dolazak Dijane Hrkalović u Specijalni sud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar