Foto: EPA PHOTO / EPA FILES

Iako se špekulisalo da je novi branilac Marka Miljkovića advokat Milenko Cvijović, bivši sudija, on se juče nije pojavio na pripremnom ročištu pa je sud naložio da se Miljkoviću dodeli advokat po službenoj dužnosti. Oslanjanje na advokata po službenoj dužnosti može biti kocka, pogotovo u ovom predmetu gde je najstroža zaprećena kazna doživotna robija. Izbor Milenka Cvijovića bi zato za optuženog vođu klana bio pravi potez.

Ima nekoliko razloga zašto bi Cvijović bio dobar izbor za advokata odbrane optuženom Miljkoviću. Pre svega, to je sudija Višeg suda koji ima višedecenijsko iskustvo i zna kako ceo pravosudni sistem funkcioniše „iznutra“. I ne samo to, u svojoj karijeri je Milenko Cvijović vodio i završio neke od najkoplikovanijih slučajeva koji su u to vreme bili novost za srpsku policiju, tužilaštvo i sudstvo, a to su predmeti iz oblasti organizovanog kriminala i to neki od kojih su mnoge sudije bežale glavom bez obzira. To su teški slučajevi, često sa mnogo optuženih i još više dokaza, teški za vođenje i još teži za presuđivanje.

Pročitajte još:

Milenko Cvijović će ostati upamćen i kao sudija koji je osuđujućom presudom završio jedan od prvih pravih velikih mafijaških suđenja, postupak ubicama Željka Ražnatovića Arkana.

Vlasnik Obilića, komandant Srpske dobrovoljačke garde, lider Stranke srpskog jedinstva i najuticajniji bos u srpskom podzemlju, ubijen je u januaru 2000. godine u hotelu „Interkontinental“. Odmah je bilo jasno da je u pitanju mafijaški obračun, a u pucnjavi je ranjen i jedan od napadača. Da nije bilo tog ranjenog atentatora, za koga se kasnije ispostavilo da je Dobrosav Gavrić, i jednog policajca, bivšeg načelnika lozničke policije, Vojislava Jekića, koji je u međuvremenu ubijen, teško da bi do suđenja uopšte došlo.

U atmosferi nesigurnosti, dok na ulicama traje pokolj koji tadašnji zemunski klan pokušava da predstavi kao „osvetu za komandanta Arkana“, a pojedinci iz policije, tajne službe i državnih struktura čine sve da uklone što više dokaza i prekinu očigledne veze dela državnog aparata sa ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, taj „vruć krompir“ došao je u ruke Milenka Cvijovića.

Marko Miljković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sve je počelo kada je grupa novobeogradskih kriminalaca, povezana sa nekolliko uticajnih bosova iz podzemlja, odlučila da likvidira Željka Ražnatovića Arkana. Iako to nije do kraja isterano na čistac, bilo je očigledno da su imali vezu sa vrhom tadađnjeg režima kojima je Željko Ražnaotović Arkan od „proslavljenog ratnog komandanta“ postao velika smetnja i potencijalna opasnost, jer je počelo da se šuška da pregovara sa Haškim tribunalom. Osim Ražnatovića, ubijeni su i policajac Dragan Garić i Arkanov blizak prijatelj Milenko Mandić.

Napadači su uspeli da pobegnu, ali ih je u Loznici, gde su se sklonili zajedno sa teško ranjenim Dobrosavom Gavrićem, iz straha da ih ne nađu Arkanovi ljudi. Gavrića su smestili u bolnicu pod lažnim imenom. Ipak, tadašnji načelnik lozničke policije je shvatio o čemu se radi pa su na kraju, atentatori, nevoljno, pohapšeni.

Suđenje je počeo sudija Dragoljub Đorđević, koji je doneo prvostepenu presudu, po tadašnjem, važećem zakonu po kojoj je Dobrosav Gavrić osuđen na 20, Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi na po 15 godina. Kasnije, kada je sudija Đorđević preminuo, pričalo se da ga je ovo suđenje „pojelo“.

Dobrosav Gavrić Foto:EPA PHOTO EPA STRINGER

Postupak je počeo ispočetka, a predmet je dospeo u ruke Milenku Cvijoviću. Ali se situacija promenila. U septembru 2003. godine, iz proceduralnih razloga, osuđeni za ubistvo Arkana, Mandića i Garića pušteni su da se brane sa slobode i naravno da su se svi razbežali.

Ali, kako se šuškalo da će presude optuženima za ubistvo biti blaže, Milenko Cvijović je izrekao ozbiljne zatvorske kazne. Direktni izvršilac Dobrosav Gavrić dobio je 35 godina, Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi po 30 godina, čak su i „manji igrači“ osuđeni. Na pet godina zatvora zbog pomaganja počiniocima posle ubistva osuđen je Dejan Pitulić, a na pet i po  Đorđe Grubačić. Vujadin Krstić osuđen je na četiri i po godine zatvora, a Stojan Ranković na tri.

Ono što je zanimjivo u ovom procesu je što se presuda zasnivala i na iskazu jednog od okrivljenih, Zorana Nikolića Pegle, koji je bio preteča sadašnjih svedoka saradnika. Već teško bolestan, da li zbog savesti ili nečeg drugog, Pegla je do detalja objasnio svoju i uloge drugih učesnika u trostrukom ubistvu u „Interkontinentalu“, tako da je Cvijović i u tom pogledu stekao iskustvo.

***

BONUS VIDEO: Belivuk i Miljković pokušavaju da otmu hotel u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram