Mihalj Kertes Bracika Foto: Printscreen/Jedinica

Bivši direktor Savezne Uprave carine Mihalj Kertes više od pet godina odlaže izvršenje zatvorske kazne na koju ga je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno osudio decembra 2015. godine zbog šverca cigareta, saznaje Nova.rs.

Kertes, inače bivši član SPS-a a danas SNS-a, pravosnažno je osuđen na dve i po godine zatvora nakon odluke Apelacionog suda u Beogradu, koji je preinačio odluku Specijalnog suda i umanjio mu prvobitnu kaznu od tri godine zbog šverca cigareta u kojoj je kao organizator grupe označen Siniša Stojičić, brat generala policije i načelnika Službe javne bezbednosti Radovana Stojičića Badže.

Kertes je osuđen jer je omogućio da se cigarete ne registruju na carini ili da se prikažu kao da su u tranzitu i da ih nije potrebno cariniti.

Ipak, Kertes je pravosnažnu presudu uspeo da eskivira čak 16 puta, a poslednji put izvršenje kazne je odloženo 4. marta 2021. godine.

„Mihalj Kertes još uvek nije stupio na izvršenje zatvorske kazne, uvek su razlozi za odlaganje bili zdravstveni, za šta je potrebna dokumentacija veštaka, odnosno veštači se, a to je privatna stvar. Ukupno je 16 puta odloženo njegovo izdržavanje. Poslednji put je odloženo 4. marta ove godine, odlukom Drugog osnovnog suda u Beogradu na tri meseca, sve do 4. juna 2021. godine“, rekli su za naš portal iz Drugog osnovnog suda u Beogradu.

Kako je pisao KRIK, vlasnik niške firme „Company R5“ i brat pokojnog generala policije Radovana Stojičića Badže, Siniša Stojičić, organizovao je šverc gotovo tri hiljade kartona cigareta u toku 1997. godine. Ovaj tovar, vredan ukupno oko 600 hiljada dolara u papirima je bio predstavljen kao uvoz toalet papira, a porez ili nije plaćen ili je plaćeno i do 860 puta manje nego što je trebalo.

Siniša Stojičić Foto: Privatna arhiva

Stojičić je imao pomoć ljudi na važnim funkcijama.

Tako je Kertes omogućio da se cigarete ne registruju na carini ili da se prikažu kao da su u tranzitu i da ih nije potrebno cariniti. Stojičićev brat Radovan, koji je u to vreme bio zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije, obezbedio je da policajci ne proveravaju ovu robu na granici. Osim toga, po njegovom naređenju nakon jedne zaplene cigarete su vraćene njegovom bratu, a uhapšeni oslobođeni.

U optužnici koja je podignuta 2007. Radovan Stojičić Badža bio je označen kao organizator šverca cigareta, ali mu se nije sudilo jer je ubijen još 1997. godine. Njegovo ubistvo do danas nije rasvetljeno.

Radovan Stojičić Badža i Željko Ražnatović Arkan Foto: EPA PHOTO EPA FILES/STRINGER

Suđenje njegovom bratu, Siniši Stojičiću, Kertesu i još sedmorici počelo je 2008. godine.

Siniša Stojičić je negirao optužbe. U oktobru 2012. godine osuđen je na pet, Kertes na tri, a ostali na kazne od jedne do tri godine zatvora. Dvojica su oslobođena. Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajući deo presude, ali je naložio da se ponovo sudi onima koji su osuđeni.

U septembru 2014. Viši sud je doneo novu presudu i odbio optužbe protiv Stojičića i još dvojice zbog zastarelosti. Kertes je osuđen na tri godine zatvora, a ostali optuženi dobili su od dve do tri godine zatvora.

Posle nešto više od godinu dana Apelacioni sud izmenio je ovu presudu i osudio Stojičića na četiri i po godine, a Kertesu kaznu smanjio na dve i po godine zatvora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare