Mihalj Kertes Bracika Foto: Printscreen/Jedinica

Viši sud u Beogradu reagovao je povodom jučerašnjeg teksta našeg portala "Bez kazne: Zastareva postupak protiv Kertesa" i naveo da za nekoliko dana ipak neće zastariti postupak protiv bivšeg direktora Savezne uprave carina, već da će to biti 2030. godine. Da li će Kertesu biti nastavljeno suđenje iz razloga što je državni funkcioner, pa samim tim zastara nastupa kasnije, portalu Nova.rs sud danas nije uspeo da potvrdi, kao ni to da li će za ostale optužene iz tog postupka ipak nastupiti zasrtara, kako je naš portal objavio, s obzirom na to da oni nisu imali status službenih lica.

Portal Nova.rs juče je objavio da bi za nekoliko dana trebalo da zastari optužnica protiv Kertesa koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja, a pored njega, na optuženičkoj klupi su i Bojana Bajrušević, udovica kontroverznog biznismena Vladimira Kovačevića Trefa (ubijenog 1997.) , kao i Miodrag Pravilović i Predrag Jovančić, dok je Valentinu Petrovu ranije nastupila zastara.

Naveli smo da je optužnicom obuhvaćen period od 1996. godine do marta 2001. i da bi, zbog zaprećene kazne zatvora do deset godina, za zloupotrebu služenog položaja, a da je prošlo dva puta više vremena od navodno izvršenog krivičnog dela.

Međutim, u odgovoru Višeg suda, kažu da Keretesu može da se sudi sve do 2030. godine.

U nadi da bi mogli da nam preciziraju zbog čega Kertesu ne zastareva delo ovog meseca, pitali smo ponovo Viši sud u Beogradu da nam navedu tačne razloge.

Međutim, Viši sud u Beogradu nije odgovorio na pitanje kada zastarevaju krivična dela ostalim optuženima, kao ni na pitanje zbog čega je postupajući veća učestalo odlagao glavne pretrese, ali i da li je postupajući obavestio predsednika suda o trajanju postupka, a ni na pitanje da li će u predmetu biti doneta naredba o hitnom prekorednom postupanju, zbog činjenice da postupak traje preko 10 godina.

Prvostepena presuda protiv Mihalja Kertesa i ostalih doneta je februara 2017. godine, nakon 10 godina suđenje, ali je odlukom Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, marta 2018. godine ukinuta presuda zbog bitnih povreda krivičnog postupka i naloženo novo suđenje.

Prvo ročište, u ponovljenom postupku, održano je 15. maja 2018. godine, a za gotovo tri godine, zakazano je ukupno 65 suđenja što je i do tri puta manje u odnosu na neke druge predmete. Od ukupnog broja zakazanih suđenja, održano je samo 11 pretresa, dok je 33 puta odloženo na zahtev sudskog veća, a 21. put zbog procesnih pretpostavniki, odnosno zato što se nisu stekli uslovi za održavanje glavnog pretresa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare