Foto:Nemanja Jovanović

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, rekao je da je 15 godina trebalo da se završi istraga o ubistvu Slavka Ćuruvije, a da je četiri godine trajalo prvostepeno suđenje i to uz neprekidne opstrukcije. U izjavi za Nova.rs on ističe da će se, ako i dalje bude zastoja u ovom slučaju, obratiti za pomoć međunarodnim novinarskim udruženjima i mrežama istraživačkih novinara. Takođe se osvrnuo i na izjavu advokata porodice Ćuruvija koji je tvrdio da je odbeglom Miroslavu Kuraku "u bekstvu" produžen pasoš, ističući da mu pasoš zapravo ističe 2021., kao i da će "biti interesantno videti onda šta će se dogoditi".

Iz optužnice i medija potiču saznanja da je Miroslav Kurak koji je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu, otišao u Afriku, gde se, kako se pisalo, “posvetio organizovanju lova na krupnu divljač”. Advokat porodice Ćuruvija, Slobodan Ružić, je istakao da je Kuraku, optuženom da je bio neposredni izvršilac tog ubistva produžen pasoš Srbije.

„Poznato mi je da mu je u jednoj stranoj zemlji izdata ili produžena putna isprava 2011. godine. Dakle, pasoš ističe 2021. I biće zanimljivo videti šta će se dogoditi da li će biti zatraženo produženje pasoša i šta će se tom prilikom dogoditi, ili će Kurak tražiti državljanstvo zemlje u kojoj se nalazi. Poternica je raspisana tek kada je podignuta optužnica 2014. u slučaju Ćuruvija. Komisija za istraživanje ubistava novinara u više navrata u svojim dopisima direktoru policije tražila je informacije o tome da li se radi ciljana potraga za Miroslavom Kurakom“, kaže Matić.

Foto: Printscreen/YouTube/Slavko Ćuruvija Fondacija

On dodaje da je prošlo šest godina od raspisivanja poternice Interpola, a da Kurak i dalje nije priveden.

„Nastojaćemo da dobijemo konkretnije informacije o tome koji su problemi sa pronalaženjem optuženog Kuraka. Nemam informacije o mestu boravka optuženog, ali mislim da to nije teško utvrditi. Ako i dalje bude zastoja u ovoj istrazi obratićemo se međunarodnim novinarskim udruženjima i mrežama istraživačkih novinara da pomognu u ovoj potrazi“, priča Veran Matić.

Podsetimo, pre dva dana Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar