Marija Lukić Foto: Nemanja Jovanović

Marija Lukić, koja je zbog seksualnog uznemiravanja prijavila tadašnjeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku, izjavila je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S da se već oseća kao pobednica jer je smogla snagu da izađe u javnost, ali i da očekuje će Jeličić biti osuđen jer bi to u suprotnom značilo da društvo toleriše takvo ponašanje prema ženama.

Ona je uoči današnjeg suđenja, na kom je predviđeno iznošenje završnih reči, pričala kako se osećala tokom procesa i kakve je pritiske trpila.

„Već se osećam da sam pobedila jer sam izašla u javnost i govorila o njegovim nepočinstvima. Logično je da bude osuđen, bez obzira kakva će to kazna da bude, jer bi svaka druga situacija bila Pirova pobeda, koja bi značila da je čitava ova borba koju sam vodila delom uzalud i da naše institucije dopuštaju ponašanje kao što je njegovo“ rekla je ona.

Podsećajući se početka suđenja ocenila je da je bilo teško zbog činjenice da je Jeličić dugo bio predsednik opštine, kao i da u tom kraju ima veliki uticaj.

„Sve je to bilo jako teško. Bilo mi je teško, možda i teže dok sam ćutala. Kada sam progovorila osećala sam se oslobođeno, posebno što ga je još šest žena prijavilo“ podsetila je ona.

Međutim, pošto je samo na osnovu njene prijave započeo proces protiv Jeličića, ona je naglasila da su tokom suđenja sve opet skoncentrisalo na nju.

„Sve institucije u Brusu su pod njeogom rukom, tu je nepotizam doveden do savršenstva. Svi ti ljudi koji su dolazili da ga podrže i “pljuvali” po onima koji su se odvažili da ga optuže, sve je to bilo jako teško i za mene i za moju porodicu“ objasnila je ona.

Govoreći o pretnjama i pritiscima, navela je da još uvek postoje, ali da su sada više „u obliku prijateljskih saveta da ne izlazi u javnost, a nisu više eksplicitne pretnje kao što su bila na početku“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare