Beograd Matematička gimnazija, Narodni front, dojava o postavljenoj bombi, bomba F
Foto: Nova.rs

Profesor na Fakultetu bezbednosti Goran Mandić ocenio je sinoć da dojave o bombama u školama, na mostovima, u tržnim centrima i vodovodu predstavljaju organizovan napad koji je dobro pripremljen sa ciljem da izazove strah i paniku.

Mandić smatra da je sve to deo sprecijanog rata koji će se nastaviti, kao i da nije moguće da iza svega stoji neki pojedinac.

„Ne može ovo da uradi ni organizovana grupa, ovo je delo neke službe, neke države koja sprovodi vrstu specijalnog rata usmerenog prema Srbiji“, rekao je Mandić.

Prema njegovim rečima, za takvu akciju potrebna je ozbiljna organizacija.

„Da pošalje toliki broj dojava na toliko različitih adresa ne može pojedinac, nego veoma ozbiljna organizacija koja je prvo trebalo da prikupi sve informacije o radnom vremenu, kada daci idu u školu, koje institucije još mogu da gadaju“, naveo je Mandić za RTS.

Na pitanje kako se biraju institucije koje će biti predmet dojava o podmetnutim bombama, kaže da postoje dve vrste objekata za napad.

„Jedna vrsta su pravna lica od značaja za funkcionisanje države, a druga pravna lica koja okupljaju veliki broj ljudi, i evidentna je ovde procena onih koji to rade da je najbolje gađati škole, jer se u njima okuplja veliki broj dece, a svi smo osetljivi na decu“, navodi Mandić.

Sajber napadi su, kako kaže, samo jedan deo specijalnog rata.

„Mislim da je ovo specijalan rat jer sajber napad je samo jedan deo specijalnog rata, a faktički sve ove posledice koje proističu od dojava mogu se svrstati upravo u jedan oblik specijalnog rata, koji je u ovom slučaju usmeren prema Srbiji“, kazao je on.

Sve što se dešava, dodaje, dogada se zato što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

„To je evidentno ako posmatrate genezu: prvo avioni koji lete za Moskvu, pa aerodromi, pa se onda polako širi. Ko može da bude zainteresovan za toliko širok dijapazon meta gde će poslati dojavu – onaj kome ne odgovara ovakva trenutna situacija“, ukazuje Mandić.

Ocenjuje da će se dojave ponovljati i u narednom periodu.

„A kada će se završiti nemoguće je i nezahvalno prognozirati. Verovatno kada vide da ne postižu svoj cilj, pa ce eventualno probati da koriste neke druge metode i sredstva“, naveo je profesor.

BONUS VIDEO Dojava o postavljenoj bombi u „Beograđanki“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar