Foto: Aleksa Momčilović/Nova.rs, Printscreen Youtube, Shutterstock

Slavici Đilas, koja je zverski pretukla svoju ćerkicu (3) u kući u Grockoj, a snimak nasilja se proširio društvenim mrežama, ukoliko nadležne institucije dokažu da je kriva, preti do pet godina zatvora. Ipak, njena majka, koja je snimila gnusno nasilje, može proći nekažnjeno, jer nije bila dužna da prijavi izvršenje krivičnog dela svoje ćerke.

„Što se tiče babe deteta, ona nije dužna da prijavi izvršenje krivičnog dela svoje ćerke, te ona može da prođe nekažnjeno. Majka se tereti za zlostavljanje maloletnog lica, a kazna je od tri meseca do pet godina zatvora“, objašnjava advokat Denis Bećirić.

Kako tvrdi advokat, to što je za majkom bila raspisana poternica može biti uslov za određivanje pritvora, ali ne i za pojačanje kazne.

Paralelno sa tim, Centar za socijalni rad je, nakon što je snimak zlostavljanja postao viralan na društvenim mrežama, obišao ovu porodicu prilikom čega je oduzeo dva maloletna deteta.

Prvoslav Pajić i Slavica Đilas, otac i majka deteta Foto:Aleksa Momčilović/Nova.rs

„Potrebna je procena psihologa i veštačenje majke i u zavisnosti od toga Centar za socijalni rad će proceniti da li deca mogu da se vrate u porodicu“, objašnjava advokat Bećirić.

Podsetimo, u sredu popodne društvenim mrežama se proširio uznemirujući snimak nasilja nad devojčicom (3). Na njemu se vidi i čuje žena koja, dok tuče devojčicu, izgovara:

„Naš mali Zoran je zbog tebe u zatvoru. To ti je za Zorana“, kaže, a zatim devojčicu baca na pod. Na snimku se čuje i drugo dete koje sve vreme plače.

„Još nisam završila. Nemoj da te jurim. Ceo dan ima da te bijem“, viče žena dok devojčica neprestano plače.

Pročitajte još:

Video-zapis je zgrozio celu Srbiju, a pod pritiskom javnosti, nadležni organi su odmah reagovali. Kako je saopštio Centar za socijalni rad, nakon što su dece sklonjena na bezbedno, u ovoj porodici nije bilo ranijih prijava nasilja.

Foto:Aleksa Momčilović/Nova.rs

Sa druge strane, komšije tvrde da su često viđali policiju kako dolazi u kuću Đilasovih, upravo zbog nasilja u porodici.

Za medije se oglasio i otac deteta, koji je izneo sramne tvrdnje.

„Snimak je napravila njena majka Lidija Đilas koja je došla da se obračuna sa ćerkom jer je svedočila da je njen očuh Zoran tukao njenu majku i zbog toga je u zatvoru. Vređala je i pretila, pa je moja žena udarila dete. Od juče hleb nisam stavio u usta, samo da moja deca budu sa mnom“, ispričao je otac deteta Prvoslav i izneo jezivu tvrdnju da njegova supruga nije jako tukla dete.

Oglasilo se tužilaštvo

Po nalogu Koordinatora za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova odredilo zadržavanje do 48 sati Slavici Đilas (27) iz Begaljice zbog sumnje da je izvršila krivično delo nasilje u porodici.

Za Slavicom je raspisana potraga, a ona se ubrzo pojavila ispred svoje kuće kako bi razgovarala sa novinarima. Tada je i privedena.

Foto: Printscreen Youtube

„Podsećamo da je odmah nakon saznanja za video snimak, na kom se vidi kako majka tuče uplakano dete, po nalogu Koordinatora za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sazvalo vanredni sastanak Grupe za koordinaciju i preduzelo sve mere u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa ovim događajem i zastite maloletnog deteta“, naveli su iz tužilaštva.

Naveli su da su dva maloletna deteta pregledana od strane lekara tokom noći, nakon čega su izmeštena iz porodice u odgovarajuću ustanovu socijalne zaštite.

BONUS VIDEO: Protest protiv nasilja nad ženama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar