Foto: Printscreen/YouTube/Guardia Civil, Privatna arhiva

Iako se o Edinu Gačaninu, zvanim Tito, koji je u velikoj akciji EUROPOL-a uhapšen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne zna mnogo u javosti, svoje rodno Sarajevo je navodno posetio 2016. godine, gde je dočekan i čuvan kao čovek po kome je dobio nadimak, Josip Broz Tito.

Iako već dugo živi u Dubaiju, odakle je, kako se sumnja, vodio svoje poslove i organizovao transport tona kokaina koje su preplavile evropsko tržište, Edin Gačanin Tito je posetio rodno Sarajevo 2016. godine. Mediji u toj zemlji su došli do saznanja da su ga tada čuvali pripadnici specijalne jedinice Federalne policije, koji su uzeli, verovatno uz znanje starešina, bolovanje. On se tada video sa jednim lokalnim biznimsenom, a otputovao je nesmetano, kao što je i došao.

Pročitajte još:

Za njega se čulo još ranije, ali se znao samo nadimak, Tito i pretpostavljalo se da je sa prostora bivše Jugoslavije. Dugo se nije znao njegov pravi identitet, a posao je najvažnije meta mnogih međunarodnih agencija za bortbu protiv trgovine narkotika, između ostalog američke agencije DEA, Europola i mnogih drugih. Ime Tito, počelo je prvo da se pojavljuje u peruanskoj štampi, gde je pominjan kao čovek sa mnogo novca koji ne štedi da kupi ogromne količine kokaina koje je potom slao i prodavao u Evropi.

Edin Gačanin Tito Foto: Privatna arhiva

„Tito je postao važan cilj za DEA. Rođen je u Srbiji, ima između 45 i 50 godina, a njegov značaj možda je i veći od onoga koji je nekada imao Hoakin Guzman (El Čapo), osuđen na doživotni zatvor i još 30 godina u Americi“, objasnio je peruanskim novinarima svojevremeno agent i policajac i dodao da je on „čudovište koje ne štedi novac kako bi zadovoljio evropsko tržište, ali se dobro brine o sebi“.

Zahvaljujući tome, vrlo brzo je stekao dobre kontakte u podzemlju Perua, ali i drugih južnoameričkih zemalja, kao što je Kolumbija. Zanimlivo je da je imao i blisku saradnju sa jednom od najmoćnijih irskih kriminalnih organizacija „Kunahan“, za koju je ugovarao nabavku kokaina.

Velika akcija u Evropi i UAE, hapšenje članova
Foto: Europol

Gačanin nije imao nacionalnih predrasuda, pa su članovi njegove mreže i njegovi saradnici postali svi sa prostora bivše Jugoslavije – Bošnjaci, Srbi, Crnogorci, Albanci…

Prema nekim informacijama sa njim su sarađivali i Zoran Jakšić, koji je bio i član grupe „Amerika“, kao i bivši bokser David Cufaj, poreklom sa Kosova, ali je dugo živeo u Sarajevu, Smail Šikalo i još neki kriminalci koji su uhapšeni, osuđeni i služe dugogodišnje zatvorske kazne u Peruru. Cufaj i Šikalo su navodno Gočaninovi prijatelji od malih nogu, odrasli su u sarajevskom kraju Buljakovo, što im je bila preporuka da ih Tito uvede u posao.

Foto: Printscreen/YouTube/Guardia Civil

Luksuzne nekretnine, kokain i keš

Podsećanja radi, Tito je priveden u saradnji EUROPOL-a sa policijama nekoliko zemalja Zapadne Evrope i američkom DEA, u akciji pod nazivom „Pustinjsko svetlo“. Saopšteno je da je grupa odgovorna za šverc trećine kokaina koji iz Južne Amerike stiže u Evropu, a koliki su profit ostvarivali ilegalnim poslom jasno se vidi na snimcima hapšenja koje je EUROPOL objavio nakon što je upao u luksuzne nekretnine narko-dilera, gde su, u posebnim garažama, čuvali luksuzne automobile i motore. Ipak, šta je tačno zaplenjeno i kolika je ukupna vrednost zaplenjenog novca i drugih vrednosti, još nije poznato.

Pali „vračarci“ i kavčani

Podsetimo, samo nekoliko dana pre ove akcije, EUROPOL je sproveo još jednu, u kojoj su privedeni članovi kriminalne grupe “vračarci”, koji predvodi Nikola Vušović Džoni, ali i članovi kavačkog klana.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Uhapšeno je više osoba, a terete da su s teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine opojne droge „kokain“ u luku Roterdam i dalje transport ove opojne droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Republike Srbije, Kraljevine Belgije, Kraljevine Holandije i Luksemburga, ukupno zaplenjeno 115 kilograma opojne droge kokain.

BONUS VIDEO: Zaplena kokaina