Foto: PLAVEVSKI ALEKSANDAR / Sipa Press / Profimedia

Luka Karadžić nedavno se javio na izvršenje kazne zatvora zbog nesreće koju je izazvao, u kojoj je poginula Branislava Rebić, a ovo možda i ne bi bilo tako čudno da Viši sud u Kragujevcu nije mislio da je on već uveliko u zatvoru. Naime, postavlja se pitanje kako je došlo do "šuma" na vezi između Karadžića i suda, kao i kako je moguće da sud ne zna da li je okrivljeni u zatvoru ili na slobodi.

Karadžić je pravosnažno osuđen oktobra 2018. godine na dve godina zatvora zbog nesreće u kojoj je stradala Branislava. Ipak, do skoro se nije znalo da li je on pozvan na izvršenje kazne, a kako Insajder navodi, Viši sud u Kragujevcu iznenadio se nakon što mu je 17. marta stiglo obaveštenje da je otišao u zatvor na odsluženje.

Pročitajte još:

Naime, kako piše Insajder, iz Prvog osnovnog suda u Beogradu obavestili su 6. novembra prošle godine rukovodstvo Višeg suda u Kragujevcu da je Karadžić pristupio na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu u Padinskoj skeli.

„Prema istraživanju Insajdera ispostavilo se da je Karadžić iskoristio još jedan pravni institut da ne bude u zatvoru. Ministarstvo pravde, odnosno Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odobrila mu je već u novembru prekid izdržavanja kazne zbog zdravstvenih problema koji se nisu mogli lečiti u zatvorskoj bolnici. Ta odluka je produžavana još dva puta, da bi se Karadžić na kraju u zatvoru pojavio 17. marta, samo dan nakon što je Insajder sudovima uputio pitanja u vezi s ovim slučajem“, piše pomenuti portal.

Pravda tek posle 16 godina

Ipak, ovo i nije tako čudno ukoliko uzmemo u obzir da je Karadžić na izdržavanje kazne otišao 16 godina nakon nesreće u kojoj je izgubljen jedan ljudski život.

Protiv Karadžića, rođenog brata nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, vodio se sudski postupak zbog saobraćane nesreće koja se dogodila 14. jula 2005. godine na magistralnom putu Kragujevac – Mali Požarevac.

Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN/Radovan Karadžić

Interesantno je i da su samo suđenje obeležile čudne okolnosti. Tako je tokom postupka promenjeno nekoliko sudija, a suđenje je nekoliko puta počelo iznova.

Ne treba zanemariti i činjenicu da je tokom postupka bio sporan i stepen pijanstva Karadžića u momentu udesa. Po jednom nalazu on je imao 1,44 promila alkohola u krvi, a po drugom 0,82. Ipak, posebnim superveštačenjem utvrđeno je da je Karadžić imao 1,44 promila alkohola u krvi.

Tokom postupka bili su sporni i različiti nalazi veštaka kako je došlo do udesa. Naime, stručnjaci Saobraćajnog fakulteta iz Beograda tvrdili su da je Karadžić bio u svojoj traci, a da je nastradala devojka prešla u njegovu. Sa druge strane, tehnički fakultet iz Novog Sada tvrdio je da je do sudara došlo na sredini puta i da je odgovornost obostrana.

poplave
Foto: N1

Ipak, veštaci iz Čačka i Zagreba, koje je privatno angažovao Branko Rebić, otac nastradale devojke, utvrdili su da je Karadžićev automobil prešao na levu stranu puta i udario u „fijat“.

Zbog toga što se postupak dugo vodio, u javnosti se u više navrata spekulisalo o tome da li Karadžić uživa određeni vid zaštite.

„Ne očekujem ništa dobro od ponovnog odlučivanja Apelacionog suda. Osam godina već traje ova sudska sramota gde želim da dokažem da je pijan čovek prešao u traku moje ćerke i ubio je. Ne bi me začudila ni oslobađajuća presuda jer je ubica moje ćerke u sprezi s političarima“, rekao je svojevremeno otac nastradale devojke za Blic.rs.

Podsetimo, Karadžić je na zatvor osuđen maja 2018. godine, dok je odluka postala pravosnažna oktobra iste godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare