Podeli:
Foto: Privatna arhiva/Facebook/Legende devedesetih

Đorđe Blagojević zvani ludi Đole, bio je akter jedne od najkraćih kriminalnih priča na beogradskog "vrućem" asfaltu, a ostao je upamćen po tome što je pucao kriminalcima u noge.

Kako pričaju poznavaoci prilika devedesetih, Blagojević je od lokalnog mangupa za vrlo kratko vreme postao traženi kriminalac, a za njim je bila raspisana i poternica.

Bio je dete razvedenih roditelja, bez posla i bez perspektive, ali je ubrzo oko sebe okupio momke istog profila i godina.

Najpre je krenuo da “operiše” po Kumodražu, gde je pucao na kriminalce koji su ga ranije maltretirali.

Policijski inspektori posvedočili su da Blagojević nikada nije pucao drugima direktno u telo, nego najviše u noge, jer je verovatno želeo da napravi neki imidž, i da se izdvoji od ostalih.

Ludi Đole i njegova ekipa uspeli su za kratko vreme da okrenu protiv sebe gotovo sve kriminalce Beograda, ali i celu beogradsku policiju. Pucao je ne samo na kriminalce, već je znao da ušeta i u neki od lokala na Kumodražu i počne da puca.

Foto: Nemanja Jovanović

U februaru 1996. godine, Blagojević je upao u jedan minimarket u nameri da od gazde uzme reket. Gazda je to odbio jer je imao “jaka leđa”, te se Blagojević na kratko povukao.

Nekoliko sati kasnije, ludi Đole se vratio i sasuo ceo šanžer u noge gazde lokala, i stavi mu do znanja da ukoliko ne plati, da će ga sledeći put ubiti.

Zbog ovog incidenta, policija je raspisala poternicu za njim, ali to nije Blagojevića da samo nekoliko dana kasnije, baci bombu u dvorište porodične kuće Dragoslava Lukića.

Policajci nisu uspevali da ga uhapse, a Blagojević je nastavio po starom. Nekoliko dana kasnije, ispred kafića “Stefan”, pucao je na Gorana Marjanovića zvanog Franja, teško ga ranio i oteo mu zlatni lanac i pištolj.

Ni to mu nije bilo dovoljno, već je opet, samo nedelju dana kasnije, potegao oružje, i iz automobila sa diplomatskim tablicama pucao na Ljubomira Zorića (19), koji je sa devojkom išao u grad.

O incidentima u kojima je glavni akter Blagojević, beogradska policija je svakodnevno dobijala prijave, pre svega za otimanja i reketiranja, ali i za siledžijsko ponašanje i pucanje iz vatrenog oružja.

Beogradskoj policiji, prioritet postaje pronalaženje Ludog Đoleta i njegove ekipe, pošto se, kako su tada svedočili mnogi, dešavalo da u toku jedne večeri, bude glavni akteri dve, tri pucnjave. Policija je formirala nekoliko timova kako bi pronašla ovu kriminalnu ekipu.

Jedne noći, policija odlučuje da mu stanu na put i daju se u poteru za njim. U jednom trenutku potere, ludi Đole upada u butik u naselju Braće Jerković, i napada prodavca, te sa kratežom u ruci traži pazar. Kada je video da je kasa prazna, besan prebija prodavca i sa rafa odnosi dva pejdžera i dva mobilna telefona, i uspeva da pobegne.

U to vreme ova kriminalna ekipa počela je da dobija i veliku medijsku pažnju, jer su gradili imidž da su opasni i neuhvatljivi, i da nikada neće pasti.

Policija je imala problem da ih pronađe, a u poteru za njima uključila se i Interventna jedinica.

Nakon potere u Braće Jerković, usledila je još, ali ponovo neuspešna, ispred tržnog centra “Piramida” u bloku 44.

Foto: Nemanja Jovanović

Jurnjava je počela od splavova u bloku 70, gde je Đole svraćao po reket, preko savskog nasipa, kroz blokove do “Piramide”. Nekoliko sati je trajala opsada, ali, iako opkoljen sa svih strana, uspeo je da dođe do automobila, koji ga je čekao parkiran i umakne.

U narednim danima, u više odvojenih akcija, policija je uhapsila nekoliko mladića iz njegove ekipe, koji su svi bili maloletni.

Blagojević nakon serije hapšenja, sa svojim prijateljem beži u Italiju, odakle, zbog potezanja oružja, biva primoran da se skloni u Grčku, a 1998. godine se vratio u Beograd.

Nastavio je po starom, serijom razbojništa i reketa.

Na utakmici AEK – Partizan, policijski inspektori su ga prepoznali na tribini, i upustili se u poteru za njim.

Devetnaestogodišnji “Robin Hud iz Kumodraža”, kako su Đorđa Blagojevića zvali oni koji su ga cenili, ubijen je dok je 2. juna 1998. godine vozio motor Požeškom ulicom. Na njega je pucano iz automobila u pokretu, te se tako završila jedna od najkraćih kriminalnih priča jednog žestokog momka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar