Mika Aleksić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Miroslav Mika Aleksić, vlasnik škole glume "Stvar srca", koji je optužen za više silovanja i polnih uznemiravanja, pre dva dana je izneo krajnje neobičnu odbranu u Višem sudu u Beogradu, nimalo primerenu osobi koja je suočena s najtežim optužbama. Njegov loše izrežirani dramski performans zasnivao se isključivo na vređanju žrtvi i njihovih porodica, što je dosad neviđeno u sudskoj praksi, posebno u slučajevima u kojima je neko "lažno optužen".

Aleksić tvrdi da žrtve imaju probleme sa svojim očevima i traumu iz porodice

„Sve imaju sastavljene roditelje, samo je jedna porodica stabilna. To kod Milene Radulović i Ive nemate, imate traumu“, kazao je Aleksić i dodao: „Htele su da se bave glumom, nisu uspele. Neke misle da jesu. Bolje su glumice u životu nego u profesiji.“

Ipak, iznošenje porodičnih detalja žrtvi i prebacivanje na neki dublji psihološki problem, začudilo je javnost i iznedrilo more novih gađenja prema optuženom.

Da li je Aleksić, pored reditelja, postao i vrsni psiholog ili nije mogao da smisli niži udarac, videćemo 1. marta kada nastavi sa iznošenjem dramskog monologa.

„Kada je u pitanju Milena Radulović, to je povučeno iz porodice. Možda je ona živela u patrijarhatu, ja tu ne vidim ništa loše. I tako Milena Radulović ima problem već sa 17 godina“, rekao je Aleksić.

Milena Radulović, Nisi sama
Milena Radulović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Aleksić se obraćao žrtvama lično, iako one nisu bile prisutne u sudnici, aludirajući da su sve izmislile jer imaju psihološke probleme, koji datiraju još iz detinjstva.

Hipotetički, ako je čovek lažno optužen za niz seksualnih uznemiravanja, a kako on tvrdi iskren je i poštuje žene, zbog čega se brani na način u kojem ismejava oštećene, uplićući njihove porodice i optužujući ih kako su loše glumice.

Možda je Aleksić indirektno želeo da prizna da je on loš učitelj, iako se na suđenju pohvalio da više njih dođe na audiciju njegove škole, nego na prijemni za FDU.

Pominje druge članove porodice i vređa majke

„Milena, tvoja sestra je četiri godine ostala u tom studiju, što se tada nisi borila za prava devojčica, nego posle osam godina. Taj period u studiju nema mrlju, nego se Milena vidno menja u psihološkom smislu. Uostalom, ko je normalan da godinama vodi decu koja su u strahu?“, rekao je i naglasio kako su sve oštećene istovremeno prijavile, što pokazuje da je to sindrom lažnog prijavljivanja.

Konstantno pominjanje nevladinih organizacija i ismevanje borbe za prava i položaj žena, podržavajući patrijarhat, dodatno je doprineo svojoj već dovoljno lošoj reputaciji.

Pročitajte još:

Da li odbrana nije mogla da prođe bez ironičnog podsmeha upućenog žrtvama, govori o tome da javnost samo može da zamisli šta možemo očekivati u nastavku Aleksićeve odbrane.

Čini se da optuženi nije izneo ni polovinu svoje odbrane, a već je dovoljno zgrozio javnost, te se ni ne nazire, šta ćemo sve čuti u budućnosti.

Naime, njegov advokat Zoran Jakovljević najavio je da ćemo uskoro saznati ko stoji iza „izmišljene“ priče i lažnog optuživanja Aleksića.

Na kraju, najbizarniji detalj koji je zatekao sve u sudnici, je aludiranje Aleksića da se jedna od majki žrtve bavi prostitucijom.

Tokom odgovaranja na tvrdnji žrtvi da je Aleksić o majkama pričao kao o kur**ma, rekao je kako se majka jedne od devojaka bavi prostitucijom, ali na pitanje sudije koja devojka je u pitanju, nije odgovorio.

Nije najjasnije zbog čega su ovakvi detalji relevantni za slučaj, da li je zaista bilo neophodno izneti ih i na koji način je ovo poštovanje žena, o kojem je Aleksić pričao.

U drugom delu suđenja počeo da pokazuje drugu stranu priče

U prvom delu suđenja imali smo priliku da čujemo, na krajnje poetičan način, Aleksićevo izlaganje o prilikama za umiranje, kakav je on čovek, tužnu priču lažno optuženog čoveka.

„Uvažavam sve ljude, ja sam onakav kakav jesam, bez kompromisa, ne pristajem da budem niko drugi. Propustio sam više šansi za umiranje, propustio sam šansu osam meseci u pritvoru, ali ovaj put mi je oprošteno, ne od svih, mediji su to očekivali i sugerisali. Ali popustio sam zbog Biljane i svog advokata Jakovljevica“ nastavio je uz više opomena sudije da skrati izlaganje, na šta se žalio njegov branilac Jakovljević, insistirajući da dopusti Aleksiću da kaže sve što ima.

Međutim, već u drugom delu, mogla se primetiti postepena Aleksićeva promena u načinu govora, ali i sadržini.

Mika Aleksić ispred sudnice
Foto: Zoran Stojičić

Prelaz sa „mira u svetu“, na pravdanje svog načina rada u školi, na krajnje neobičan način.

Aleksić je pravdao navode kako je terao učenike na umivanje, zbog čega pred početak časa citiraju Oče naš, da li je vređao učenike, praktično priznajući sve, ali uz određene zadrške.

Pominjao je navode koje su oštećene izjavile, kao što je pričao na primer „ne trebate vi meni nego ja vama“, opravdavajući svoje metode rada time da je pod tim mislio da ukoliko dolaze na časove, moraju da ispune uslove i spreme šta je potrebno za čas.

„Pa, nemoj da dolaziš onda. Uslov je da uradiš zadatak, to znači to da mi oni ne trebaju“, rekao je Aleksić, a zatim se osvrnuo na to kako su žrtve bile u šoku jer im je bio usađen strah i strahopoštovanje da ne razočaraju svog nastavnika.

„U 19. veku su klečali na kukuruzu“, rekao je objašnjavajući svoje metode i rekavši da su uglavnom dečaci išli na umivanje kada nešto „lupe“.

Takođe, priznao je da je polaznike škole ponekad nazivao „glupanima“ i slično, ali ne u kontekstu vređanja, već u kom drugom – nije jasno.

Činilo se da u jednom momentu, od citiranja Vladete Jerotića, do dugačkog monologa o Desanki Maksimović, ni sudsko veće više nije znalo o čemu se radi, ali Aleksić je nastavio punom snagom.

Omalovažavanje nekadašnjih učenica, vređanje njihovih porodica, nekontrolisano skakanje sa teme na temu, bez ijedne tačke optužnice zaista objašnjene trajalo je više od tri sata.

Podsetimo, pre više od godinu dana, 16. januara prošle godine, glumica Milena Radulović zajedno sa koleginicom Ivom Ilinčić izašla je u javnost i ispričala priče koje su polaznice Aleksićeve škole „Stvar srca“ preživele. Ovaj slučaj je izazvao pravu buru u javnosti i izrodio more prijava za seksualno nasilje, kako u svetu glume, tako i u brojnim drugim aspektima. Izlazak u javnost mladih glumica je ohrabrio i ostale žrtve da podnesu prijave i konačno stanu na put seksualnim nasilnicima. Pokret #NisiSama je samo jedna od stvari koje su se iznedrile iz ovog slučaja.

Šta nam poručuje način Aleksićeve odbrane, ostaje na javnosti da sama zaključi, ali čini se da su neke stvari već dovoljno jasne.

BONUS VIDEO: Izjave advokata Borovića i Jakovljevića nakon suđenja Miki Aleksiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar