Suđenje Miki Aleksiću Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Miroslav Mika Aleksić, kako on naglašava reditelj, a ne nastavnik, vlasnik produkcijskog studija "Stvar srca", danas je izneo deo svoje odbrane u Višem sudu u Beogradu, prema optužnici u kojoj se tereti za više silovanja i polnih uznemiravanja. Aleksić je negirao sve tvrdnje iz optužnice, iznoseći dugačku, krajnje neobičnu odbranu, koju su mnogi okarakterisali kao filozofsku i predstavu.

Od samog početka suđenja Aleksić je svoju odbranu iznosio u svom maniru, čineći je dobro izrežiranom, ali i zbunjujućom, jer Aleksić gotovo da nije odgovorio ni na jednu tvrdnju iz optužnice.

Kroz celoukupan pretres, vlasnik škole glume prebacivao je tužiteljki koja je optužnicu sastavljala, karakterišući dokument kao „šizofreni“, kao i deo projekta, koji zajedno sa medijima žele da ga satanizuju.

Naime, u jednom momentu, Aleksić tvrdi da je tužiteljka falsifikovala izveštaj iz 8. februara 2021. godine, dok je on bio u zatvoru, a niko ga nije pozvao na saslušanje.

Pročitajte još:

Više puta navodi, da je optužnica „avetinjska greška, satkana od neistina“.

„Osnovano pobijana i vraćana više puta, nije mi jasno kako je uopštena podignuta. Osnovana je na bezrezrevnom verovanju izjavama oštećenih, pristrasna i netačna“, govorio je Aleksić o optužnici.

Prozvao je i jednu novinarku imenom i prezimenom, naglašavajući kako su mediji ti koji mu sude i vrše pritisak, sa 30 kilograma teškim novinarskim listovima, dok je optužnica teška 300 grama.

„Tako se i sud pridružio tužilaštvu i medijima u kršenju osnovnih ustavnih prava i pretpostavke nevinosti i krše se duže od godinu dana“, rekao je Aleksić, dok ga je sudija zamolio da skrati uvod i bude direktan.

Napokon, kada je Aleksić započeo da konkretno odgovara na pojedine navode, negirao je sve, čak i to da je on nastavnik i da drži školu.

Suđenje Miki Aleksiću Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naime, Aleksić sebe vidi kao reditelja, a u pitanju je studio za produkciju, što se čini popriličnim detaljisanjem bez konačnog epiloga i odgovora.

Svedočili smo tvrdnjama kakva je atmosfera u Aleksićevoj školi vladala, da je bio autoritet, deca su ga gledala kao Boga, ali i kao drugog oca.

O navodima da je za učenike predstavljao neku vrstu Boga, rekao je da je to „udarac ispod pojasa i da nema komentar“.

Ali kada je u pitanju tvrdnja da su ga gledali kao drugog oca, Aleksić je o žrtvama izneo navode da je svaka od njih imala probleme sa ocem i da dolaze iz rastavljenih porodica, aludirajući da traume koje imaju ne dolaze od njega, već imaju porodični koren.

„Sve imaju sastavljene roditelje, samo je jedna porodica stabilna. To kod Milene Radulović i Ive nemate, imate traumu“, kazao je Aleksić i dodao: „Htele su da se bave glumom, nisu uspele. Neke misle da jesu. Bolje su glumice u životu nego u profesiji.“

Kroz čitavo izlaganje u obliku dramskog monologa, hvatao se za termine poput „autoriteta“, pokušavajući da objasni zbog čega je optužnica loše koncipirana.

„Autoritet ne može da se nametne, već samo da se prihvati“, ponovio je nekoliko puta optuženi učitelj.

Suđenje Miki Aleksiću Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Izrazio je koliko mu smeta što se optužnica temelji na njegovim karakteristikama ličnosti, a ne na krivičnim delima.

„Pokušaj tužioca da se optuži ličnost u nedostatku dokaza“, prokomentarisao je Aleksić.

Ipak, obraćao se direktno i Mileni Radulović, glumici koja je javno progovorila o sekusualnom nasilju koje je preživela, kao i ostalim devojkama koje su optužile svog nastavnika, a u sudnici nisu bile prisutne.

„Znam ih u dušu, nisu one barabe, pa ja sam ih birao“, rekao je, aludirajući da ih je neko naterao da to urade.

Sa druge strane, o navodima da je znao svaki segment života žrtvi, odgovarao je da su se časovi održavali jednom nedeljno po sat i po vremena, što kontrira prethodnim izjavama Aleksića.

„Ja njih viđam četiri puta mesečno, a govori se o mom strahovitom uticaju“, kazao je Aleksić.

Suđenje Miki Aleksiću Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Posle gotovo četiri sata svoje „odbrane“, sudija je zbog isteka vremena morao da završi pretres, dok je nastavak zakazan za 1. mart.

Kao što je Aleksić već nagovestio, nakon suđenja je i njegov branilac Zoran Jakovljević najavio da će javnost u nastavku saznati ko stoji iza svega ovoga.

U maniru svog klijenta, Jakovljević je ismevao karijere glumica, te da nisu dovoljno iskusne da iznesu slučaj do kraja.

O prijavljivanju Milene Radulović, Aleksić tvrdi da je sinhronizovano i lažno, jer su sve devojke prijavile Aleksića u isto vreme.

Takođe, istakao je da je u iskazima Ive Ilinčić i Milene Radulović primetio identične rečenice, koje su „ukradene“ iz knjige iste autorke.

Mika Aleksić ispred sudnice
Foto: Zoran Stojičić

Na kraju, najbizarniji detalj koji je zatekao sve u sudnici, je aludiranje Aleksića da se jedna od majki žrtve bavi prostitucijom.

Tokom odgovaranja na tvrdnji žrtvi da je Aleksić o majkama pričao kao o kur**ma, rekao je kako se majka jedne od devojaka bavi prostitucijom, ali na pitanje sudije koja devojka je u pitanju, nije odgovorio.

Ovaj slučaj je izazvao pravu buru u javnosti i izrodio more prijava za seksualno nasilje, kako u svetu glume, tako i u brojnim drugim aspektima. Izlazak u javnost mladih glumica u januaru prošle godine je ohrabrio i ostale žrtve da podnesu prijave i konačno stanu na put seksualnim nasilnicima. Pokret #NisiSama je samo jedna od stvari koje su se iznedrile iz ovog slučaja.

Pripremno ročište je, da podsetimo, završeno 15. novembra. Tada je doneta odluka da suđenje bude otvoreno za javnost osim u određenim delovima, što se odnosi na davanje iskaza oštećenih. Ipak, suđenju su prisutvovali samo novinari.

BONUS VIDEO: Mika Aleksić ispred sudnice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare