Foto: Privatna arhiva

Pet godina prošlo je od masakra na severu Bačke, kada je u selima Martonošu i Omoru, Rade Šefer, naoružan do zuba, ubio šest osoba. I dan danas ovaj zločin pominje se kao trajni podsetnik šta se događa kad policija i tužilaštvo ne obave pravovremeno svoj posao.

Svoj krvavi pir, Rade Šefer započeo je u nedelju oko 8.00 sati ujutru, 17. maja 2015. godine, jutro nakon sinovljeve svadbe, kada se odvezao u selo Oromu, gde je iz lovačke puške ubio tasta Jenea Traćika (74) i taštu Gizelu (68), a onda se prevezao u Martonoš. Tamo je, dva sata nakon ubistva u Oromu, upao u kuću porodice Bajtai i osuo paljbu po svatovima koji su još spavali , tokom koje je ubio svoju bivšu suprugu Rožu (47), snaju Nataliju (25) i njene roditelje Šandora (52) i Karolinu (43).

Nastavak masakra sprečio je francuski državljanin Emanuel Donjon, koji je uspeo da ga usmrti ubicu udarcima stolicom, nakon što je ranjena njegova supruga Natalija Danjon.

Foto: N1

Kako su tada izvestili mediji, Šeferov sin Vladimir samo pukom srećom je preživeo napad, jer je njegov otac uperio pušku u njega, ali je oružje samo škljocnulo, jer je u tom trenutku nije bilo više metaka u cevima.

U svoj krvavi pohod, Rade Šefer navodno je krenuo jer nije želeo da njegov sin Vlastimir, koji se dan pre masakra oženio Natalijom, prođe kao on u braku. Svoju bivšu suprugu, od koje se razveo godinu dana pre tragedije, optuživao je da je ona odabrala Vladimirovu ženu, a njihovu snajku, o kojoj je mislio sve najgore. Takođe, nije mogao da se pomiri sa odlukom njegove supruge da ga zauvek napusti, godinu dana ranije, iako ju je tukao i maltretirao.

Dan pre masakra, bio je na svadbi svog sina, iako se nije slagao sa njegovim izborom. Nakon svadbe, gde se napio, uputio se kolima za automobilom u kome su bili njegova bivša supruga i mlađi sin Aleksandar. Na putu ka Oromu, Rade ih je pretekao, blokirao put a onda je došlo do svađe između njega i bivše supruge Rože.

Roža Šefer Foto: Privatna arhiva

Aleksandar je napad prijavio policiji, te je Šefera policijska patrola odvela na trežnjenje, ali ga je tužilac pustio uz napomenu da prijava zbog pretnji i nasilja ide redovnim tokom. Nakon što je izašao iz pritvora, Rade je otišao u svoju kuću u Senti, gde je uzeo lovačku pušku i patrone i krenuo u svoj krvavi pir.

U ova dva sela u kanjiškoj opštini, dan njihove sahrane, 19. maj, proglašen je za dan žalosti.

Jene i Gizela Traćika Foto: Privatna arhiva

Meštani sela pamte poginule kao vredne, poštene i čestite komšije.  Kako su mediji tada podsetili, rođaci likvidiranih članova porodice Bajtai tvrdili su da je masakr mogao da bude sprečen da je Šeferu blagovremeno oduzeto oružje, ali i da nije pušten nakon hapšenja, koje je usledilo nakon svadbenog veselja.

„Policija ga je privela, ali nije bio uhapšen. Bila je u pitanju porodična svađa i nije bilo osnova za njegovo zadržavanje“, izjavio je tada Mirko Gašović, javni tužilac iz Sente.

Ministar policije Nebojša Stefanović smenio je i suspendovao, načelnike policijskih stanica u Senti i Kanjiži, Dragana Todorovića i Titusa Rekeckog, nekoliko dana nakon masakra, zbog, kako su tada naveli mediji, ozbiljnih propusta u postupanju prema Radetu Šeferu. Postojale su indicije da je prvi čovek policije u Senti, uticao da se Šeferu vrati oduzeto naoružanje i da sudski postupak zastari. Todorović je tada bio predsednik, a šestostruki ubica Šefer je bio zamenik predsednika lovačkog udruženja u Senti. Zašto je čoveku ranije vraćeno oružje i zašto je raniji sudski postupak protiv Šefera zastario, bilo je pitanje koje su svi postavljali. Iako je  Sektor unutrašnje kontrole protiv Todorovića podneo dve krivične prijave, on se u decembru te godine vratio na mesto načelnika.