Ubica Ljubiša Bogdanović, Foto: Privatna arhiva

Najveći masovni zločin, koji se ikada dogodio na ovim prostorima počinio je Ljubiša Bogdanović (60) iz Velike Ivanče kod Mladenavca u rano jutro 9. aprila 2013. kada je iz pištolja ubio svog sina, majku i još jedanaestoro rođaka i komšija, među kojima je bilo i dvogodišnji dečak.

Bogdanović je nakon masakra izvršio samoubistvo, a njegova supruga Javorka, kojoj je takođe pucao u glavu, uspela je da preživi i da se oporavi od teških povreda.

Foto: Vesna Lalić

Bogdanović je kobnog jutra najpre ubio sina Branka (42), majku Dobrilu (83), a ženu Javorku ranio. Potom je upao u kuću porodice Stekić i ubio Draganu, a u susednoj njenu svekrvu Danicu. U kući Despotovića ubio je Mikaila i Milenu, njihovog unuka Gorana, njegovu suprugu Jovanu i njihovog dvogodišnjeg sina Davida. U kući porodice Mijailović ubio je bračni par Velju i Olgu, a potom u kući porodice Ješić ubio je majku i sina, Ljubinu i Miloša. Na kraju krvavog pohoda pucao je sebi u bradua dva dana kasnije i on je preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

Motiv ovog nezapamćenog zločina do danas je ostao nerasvetljen, a pretpostavlja se da je ubica imao psihičke probleme zbog ličnih nezadovoljstava koji su rezultirali zločinom.

Supruga ubice se nakon oporavka vratila na imanje iz kog je krenuo krvavi pir, a kako su mediji narednih godina izveštavali, ona ni sa kim od svoji bivših komšija više nema nikakav kontakt, već živi gotovo osamljeno. Kuće u kojima su živeli ubijeni i danas su puste, a rođaci žrtava do danas nisu uspeli da se oporave od svega što ih je zadesilo.

Foto: Vesna Lalić

Nikome od njih još uvek nije jasno kako je Ljubiša bio u stanju da ubije i dvogodišnje dete u krevecu. Meštani Velike Ivanče su prepričavali da je Bogdanović bio razočaran što mu se sin Branko nije ostvario kao porodičan čovek, te da je zbog toga bio zavidan prema rođacima i komšijama, a posebno prema Despotovićima koji su imali malog Davida.

Sve je to međutim, ostalo na nivoima seoskih prepričavanja, a pravu istinu i motiv Bogdanović je poneo sa sobom u grob.

Foto: Vesna Lalić

Pored sina Branka kog je ubio, Bogdanović i Javorka imaju i dve ćerke koje nisu živele u Ivanči, već sa svojim porodicama. Mediji su takođe izveštavali da je Ljubišin otac svojedobno izvršio samoubistvo vešanjem.