Foto: MUP Srbije, E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Shutterstock

Srđan Lalić, okrivljeni-saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), tokom iznošenja odbrane, izneo je sva saznanja o zlodelima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. U sudnicu je ušao sa sveskom u rukama, u kojoj je zapisao do detalja kako su likvidirane žrtve, pa čak i one za koje javnost dosad nije znala.

Lalić je u ponedeljak sa sveskom i fasciklom u ruci ušao u sudnicu. U pomenutoj svesci hronološki je napisao sve o delovanju kriminalne grupe koja je godinama vršila teror u Srbiji, otimala i ubijala ljude, a da za to nije odgovarala.

Advokati odbrane, u prvoj liniji vođa krimi-grupe, odmah su negodovali zbog Lalićeve sveske, tvrdeći da okrivljeni-saradnik ne bi smeo da gleda u beleške.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Laliću je sveska oduzeta, ali je on najavio da će o zločinima krimi-grupe, čiji je član i sam bio, govoriti satima. Tako je i bIilo. Tokom prva dva dana suđenja, Lalić je izneo tvrdnje da klan Belivuk-Miljković stoji i iza likvidacija o kojima javnost nije znala.

Reč je o likvidacijama vođe škaljaraca Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, ali i ubistvu vođe Grobara Ljubomira Markovića Kiće, kao i nestalog bivšeg policajca Mirka Kojića Koje.

Mirko Kojić Foto: Printscreen/Tv Insajder

„Detaljno su mi ispričali Miljković i Marko Budimir kako su Kojića ubili produžnim kablom. Prvo su pokušali da ubiju produžnim kablom, i to Simke. Produžni kabl je pukao, Miljković mu je rekao da nije lako ubiti čoveka, pa je Miljković uzeo ostatke kabla i na kraju mu slomio vrat. Uništili telo sekirom i skalpelom i to trajalo šest sati, pa su ga bacili u reku“, rekao je Lalić.

Pročitajte još:

Za Markovićevo ubistvo je ispričao da je oroz na pištolju povukao Ljubomir Lainović, koji se, zvanično, vodi kao nestao. Istakao je da je Lainović sarađivao s njima, ali da je i on kasnije likvidiran jer je „počeo da umišlja svašta“.

„Jedan dan na stadionu Miljković je od mene tražio da na fabrička podešavanja vratim Skaj aparate Lainovićevog brata i majke i da to opravdam tehničkim problemom. Rekao mi je da je Lainović svojeglav, da je umislio svašta, da može da bude opasan i da je možda prosleđivao materijal koji može da ih ugrozi majci i bratu. Pokazao mi je slike pokojnog Lainovića kog su likvidirali navodno članovi kavačkog klana. Razdvojili su Brašnjevića i Lainovića, a Lainovića su ubili hicem u glavu. Na slici se video Lainović naduvene glave, krvavog lica, isprebijan. Ležao je na travi dok su mu noge savijene u kolenima, bilo u rupi iskopanoj u zemlji. Mene je to iznenadilo, imao sam visoko mišljenje o njemu, izvršio je dve drske likvidacije, bio je veoma koristan. Posle ubistva u Atini trebalo je da Lainoviću i Brašniću bude isplaćeno milion evra i (Radoje) Zvicer je doneo odluku da svoj četvorici učesnika bude isplačeno 250.000 evra“, objasnio je Lalić.

Lalić je potvrdio i ono što javnost godinama sumnja, a što istražni organi nisu uspeli da otkriju. Reč je o ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića, za koje se svojevremeno sudilo Belivuku i Miljkoviću.

Iako su oni pravosnažno oslobođeni za ubistva, Lalić je istakao da oni stoje iza zločina.

Sem o novim zločinama, tokom drugog dana govorio je i o ubistvima koje se krimi-grupi stavljaju na teret. Iznoseći jezive detalje mučenje, ali i otkrivajući motive likvidacija.

Tako je na današnjem pretresu otkriveno zbog čega je ubijen Zdravko Radojević. Prema tvrdnjama Lalića, navodno su imali saznanja da Radojević planira da ubije pripadnike klana Belivuk-Miljković.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Privatna arhiva

Detaljno je govorio o načinu mučenja žrtava i iznosio uznemirujuće detalje. Tako je bilo i kada je govorio o likvidaciji Lazara Vukićevića.

„Vukićević je otvorio vrata i krenuo da izlazi iz vozila, ja sam krenuo da prilazim, nisam primetio da u desnoj ruci drži pištolj. Miloš Budimir ga je udario pesnicom u lice, svi smo mislili da je Miloš pogođen. Ja sam skočio rukama na pištolj i savladao Lazara, pali smo zajedno, ja preko njega, on licem ka betonu. Izvukao sam pištolj marke „glok“, on je bio prebijen u nesvesti. Ubrzo dolazi Marko Budimir, vezujemo mu lisice i pokušavamo da ga unesemo u garažu. Lisice su bile neke kineske, unosimo ga nevezanog. Miloš revoltiran jer je pucao na njega uzima čekić i razbio mu je nekoliko prstiju. Draganić donosi kvalitetnije lisice i svezuje mu ruke iza leđa. Vezujemo mu trakom i noge oko članka i unosimo u skrivenu prostoriju. Miloš Budimir uzima sprej, prska na zadnjicu Lazaru Vukićeviću i u anus mu je gurnuo dršku od metle ili džogera. Lazar je ubrzo došao svesti, Miloš Budimir, Draganić kao i prošli put izlaze i primaju naloge od Veljka i Marka. Vukićević predaje šifru od Skaja, ispitujemo ga o povezanosti sa klanom, fotografije njegove se šalju Marku i Veljku. U cilju ispitivanja smo ga udarali kablom, nije reagovao na te udarce, sve vreme je krvario iz glave i ruke, čini mi se da je bio u šoku, ništa od bitnijih informacija nije dao. Mrmljao je i pominjao Arsu sa Čubure, kako je iz straha za život prišao škaljarskom klanu“, opisao je Lalić mučenje Vukićevića, jedne od žrtvi klana Belivuk.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Govorio je i kako su sarađivali s vođama kavačkog klana, Radojem Zvicerom i Slobodanom Kašćelanom. Na vezi su bili preko tajne aplikacije Skaj, a sem likvidacija, zajedno su „rasturali“ drogu.

Istakao je i da je Zvicer planirao da svrgne s vlasti vladajuću strukturu u Srbiji.

„Zvicer je obezbedio oko 5 miliona evra za svrgavanje vladajuće strukture ovde u Srbiji i za podsešavanje političke klime, pokušaj da se dovede na vlast neko ko bi bio podoban i radio u interesu klana. U tu svrhu su bila sprovođena neka delovanja, kačenje parola političke konotacije i delovanje na društvenim mrežama. Kao najveću prepreku su videli predsednika nakon objave rata mafiji, bilo je i pomena kao krajnje rešenje – atentat. Bilo je dogovoreno da prvi sledeći protesti budu uz veliko nasilje na ulicama, sve u cilju slabljenja institucija i vršenja pritiska na vladajuću strukturu. U slučaju da neko od nas bude uhapšen trebalo je da se vrše diverzije po Beogradu, pominjalo se i postavljanje eksploziva na javnim emstima“, rekao je Lalić.

Postavlja se pitanje šta sve do kraja planira da ispriča Lalić o zlodelima klana, odnosno šta se krije u svesci u kojoj mesecima zapisuje saznanja o delovanju kriminalne grupe, čiji je član bio.

BONUS VIDEO: Optuženi u slučaju Belivuk stigli na suđenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare