Čačak, selo, mesto Zablaća, hronika, muž pretukao ženu, nasilje u porodici, porodično nasilje
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nasilnik iz Zablaća Goran Vučković koji je skoro do smrti pretukao suprugu Nikoliju u noći između 29. i 30. avgusta prošle godine, proglašen je neuračunljivim u trenutku izvršenja krivičnog dela, potvrdio je njegov advokat Ivan Čvrkić.

Na naše pitanje šta to tačno znači, koliko dugo će on biti zatvoren u zdravstvenoj ustanovi, advokat je objasnio da to zavisi od toka lečenja i tima neuropsihiajtara, koji će kontrolisati njegovo zdravstveno stanje.

Advokatica: Istraga vođena na nesručan način

„Nažalost, u ovakvim slučajevima smatram da je celishodnije izricanje represivne zatvorske mere u odnosu na meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja, a o čemu svedoči i događaj koji se odigrao pre samo nekoliko dana u Atenici. S obzirom na predlog Osnovnog javnog tužilaštva, koji je danas dostavljen u drastično izmenjenom obliku ističem da celokupni postupak, počevši od faze istrage koji se vodio pred Osnovnim javnim tužilaštvom, pa do donošenja meritorne odluke pred Osnovnim sudom je vođen na nesručan način, u skladu sa linijom manjeg otpora. Nadam se da zbog nezainteresovanosti postupajućih nadležnih organa, u rubrikama vaše štampe, odeljak crne hronike, nećemo ugledati nove žrtve uključujući i Nikoliju“, rekla je za portal Nova.rs Nikolijina advokatica Irena Ilić.

Podsetimo, Goran Vučković je pokušao da ubije svoju suprugu tako što je uzeo motku na kojoj je bio ekser i udarao je do iznemoglosti. Nesrećna žena je bila totalno dezorjentisana i golu su je dovezli na Urgentno odeljenje čačanske bolnice odakle je prebačena na intenzivnu negu.

Jedno uho joj je otkinuto. Bila je životno ugrožena, ali, na svu sreću, spasila se. Ona je sada kod roditelja sa svojom decom i pokušava da se vrati uobičajenom životu.

Pročitajte još:

Na prethodnom ročištu, veštak je dao ocenu da nasilnik nije bio uračunljiv prilikom izvršenja krivičnog dela.

Prema rečima advokata Nikolije Vučković, Irene Ilić, predmetno veštačenje predstavlja samo jedan od dokaza u postupku, čija je dokazna vrednost upitna.

„Osnovno javno tužilaštvo, oštećena i ja kao njen punomoćnik podneli smo predlog za novo veštačenje o čemu će sud odlučiti naknadno, pa shodno tome, svako prejudiciranje ishoda postupka bi predstavljalo puko prognoziranje neizvesnih činjenica, a, rekla bih i veoma neumesno ophođenje prema žrtvi teškog krivičnog dela“, kazala je ranije Ilić za Nova.rs.

Ona smatra da se na predmetnom nalazu i mišljenju ne može temeljiti meritorna sudska odluka, imajući u vidu da je sačinjena protiv pravila struke i postavljenom zadatku izrade nalaza i mišljenja.

Potrebno je, kako je ranije objasnila Ilić, da Nikolija da svoj iskaz pred postupajućim sudom, nakon čega će biti preduzete dalje radnje u postupku.

BONUS VIDEO: Jovana Netković Oružje u kući povećava strah da se nasilje prijavi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram