Foto: Printscreen/YouTube/bozans/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Napad na bračni par Roma u autobusu na beogradskoj liniji 704 iza koga stoji srednjoškolac, samo je jedan u nizu napada za koje su najverovatnije odgovorni članovi skinhedsa, grupe u javnosti poznate po svojoj netrpeljivosti prema pripadnicima romske nacionalnosti. Koliko članovi ove grupe mogu da budu brutalni u svojoj nameri da iskažu rasnu i nacionalnu netrpeljivost govori veliki broj napada na Rome, od kojih je nekoliko završeno ubistvom.

Možda najtragičniji primer napada skinhedsa ili skinsa, koga se javnost u Srbiji i dalje živo seća, je ubistvo poznatog srpskog glumca Dragana Maksimovića Makse, nekadašnjeg člana Narodnog pozorišta u Beogradu, koji je preminuo 2001. godine nakon napada ove grupe huligana.

Pročitajte još...

Kobnog dana, pripadnici pomenute grupe pretukli su Maksimovića u centru grada mislići da je, zbog tamnije puti, romske nacionalnosti.

Foto: Printscreen/YouTube/bozans

Maksimović je napadnut 17. novembra 2000. godine u bifeu na Zelenom vencu. Sedeo se sa poznanikom, kada je u lokal ušla grupa skinhedsa, navijača FK „Rad“. Huligani, kobajagi izrevoltirani jer je njihov klub izgubio utakmicu i ubeđeni da je Maksimović Rom, brutalno ga pretukli.

Foto: Shutterstock

Poznati srpski glumac je u napadu dobio teške povrede, od kojih je početkom februara 2001. godine pao u komu, a potom i 4. februara preminuo. Napadači na Maksu ni 20 godina od napada nisu identifikovani i procesuirani.

Trinaestogodišnjak ubijen „martinkama“

Ni pre smrti Maksimovića, situacija nije bila povoljnija za pripadnike romske nacionalnosti. Tako su 18. oktobra 1997. godine oko 21 čas u Beogradskoj ulici u Beogradu pripadnici skinsa nasmrt pretukli 13-godišnjeg Dušana Jovanovića. Tog dana mali Dušan je napadnuti dok je išao u prodavnicu da kupi flašu „koka-kole“. Ćelavi momci u crnom napali su ga sa leđa, bacili na beton i martinkama, koje su inače zaštitni znak ove grupe, udarali u stomak, rebra i glavu.

Ni to im nije bilo dovoljno pa je jedan od huligana odvalio komad oluka i njime tukao dečaka. Mališan je do smrti grčevito u ruci držao novac za sok.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

Napadači na 13-godišnjaka, Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna, tada sedamnaestogodišnjaci, marta 1998. osuđeni su na po 10 godina maloletničkog zatvora. Međutim, iz Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu pušteni su posle samo šest i po godina.

Porodica mladića se od ove tragedije nikad nije oporavila, majka malog Dušana je u više navrata pokušavala da sebi oduzme život od tuge za sinom.

„Šta ćeš ti u Srbiji?“

Sud u Nišu naredio je 2007. godine da se, tada 15-godišnjem, Dragiši Ajdareviću isplati 150.000 dinara na ime odštete zbog bolova koje je pretrpeo aprila 2000., kada su ga napale Nišlije Oliver Mirković i Nataša Stojanović.

Foto: Shutterstock

Ajdarevića je prilikom povratka iz prodavnice napala grupa skinhedsa i vikala mu „Jesi li ti Ciganin?“, „Šta ćeš ti u Srbiji?“, a potom ga pretukla.

Prete, razbijaju kafiće

Romsko naselje „Dudara“ u Zrenjaninu u više navrata se u proteklih nekoliko godina nalazilo na meti pripadnika grupa skinhedsi, koji su im pretili nasiljem. Meštani ovog naselja su u medijima isticali da ih je čak i policija upozoravala na eventualne napade.

Takođe, napadi skinsa u Zrenjaninu su poslednjih godina bili česti, a na njihovoj meti se nisu nalazili samo pripadnici romske nacionalnosti. Tako je ova grupa huligana pre nekoliko godina, iz čista mira, upala u kafić „Klupče“ u tom gradu i uz nacističke pozdrave i rasističke uzvike pretukla neke goste i uništila inventar.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram