Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pokrenulo je peticiju pod nazivom “Sloboda za nepravedno pritvorene”, koju je dosad potpisalo više od 11.000 građana, koja će, po svemu sudeći, Vrhovnom kasacionom sudu biti predata u ponedeljak, s obzirom da je prikupila neophodnih 10.000 potpisa. Peticija se odnosi na sve one građane Srbije, koji su se zbog kršenja mera samoizolacije nepravedno našli u pritvoru, a jedan od takvih primera je i slučaj Jovane Popović, autorke antirežimske pesme "Bagra", o kojem je portal Nova.rs prethodnih dana pisao.

Foto: Printscreen/Youtube/pravdazarockandroll bagra

Popovićeva je samo jedna u nizu primera onih koji su se našli u pritvoru zbog kršenja mere samoizolacije, koja im, pri povratku u zemlju nije izrečena ni pismeno, ni usmeno. Ipak, bez obzira na ovaj pravni apsurd, Popovićeva se u „Zabeli“ nalazi već 19 dana. Upravo zbog ovakvih slučajeva, građani Srbije, kivni na odluke nadležnih institucija kojima su se pojedina lica zatekla iza rešetaka zbog kršenja mera koja im nisu ni izrečene, pokrenuli su peticiju kojom apeluju da se oglasi Vrhovni kasacioni sud i nedužne pusti na slobodu.

 

Producent Zoran Milešević, koji poslovno sarađuje sa Jovanom i koji je dobro upućen u ceo slučaj, kaže za naš portal da očekuje da se peticija u ponedeljak preda predsedniku Vrhovnom kasacionog suda Dragomiru Milojeviću na razmatranje.

„Ono što je dobro u svemu ovome, jeste da je veliki broj ljudi u proteklih nekoliko dana potpisao peticiju za oslobađanje. Broj potpisa je, za samo 30-ak sati, skočio od 6.000 na više od 9.000. Peticija će, čini mi se, do ponedeljka imati 12.000, 13.000 potpisa“, kaže Milešević.

Podsetimo, slučaj Jovane Popović od samog početka izaziva veliku pažnju javnosti. Ona je pritvorena 24. marta, deset dana nakon dolaska iz Crne Gore, zbog nepoštovanja mere izolacije. Ipak, kako tvrdi, mera joj nije izrečena prilikom ulaska u zemlju, a za istu nije dobila ni usmeno rešenje.

Ona se u pritvoru nalazi već 18 dana, a juče je Viši sud u Zrenjaninu odbio žalbu njenog advokata Nikole Šijana na produženje pritvora. Šijan je najavio i da će u ponedeljak podneti novi zahtev koji traži da se Popovićeva pusti na slobodu.

Svi građani koji žele da potpišu ovu peticiju, mogu to da urade na ovom linku.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram