Kriminolog Dobrivoje Radovanović Foto:Medija centar Beograd

Ekipa zlostavljača koja je na mreži "Telegram" otvorila grupu u kojoj su delili eksplicitne fotografije, snimke i adrese žena sa kojima su nekad bili u vezama, a među kojima je bilo i maloletnica, prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, mogla je da nanese mnogo veću štetu žrtvama.

„To je moglo da se izrodi u težak kriminal. Da te devojke budu praćene, da budu silovane… Te fotografije su mogle da budu iskorišćene za ucene, da im se upropaste porodice. Svašta je tu moglo da se desi“, kaže Radovanović za Nova.rs.

On ističe da su osnivači mreže „Telegram“ više odgovorni od osnivača grupe.

„To je nedopustiva aktivnost, a siguran sam da ti koji su napravili tu grupu treba da snose krivičnu odgovornost. To je trebalo da se drži pod nadzorom, da ti provajderi, vlasnici, osnivači te mreže, oni treba da znaju šta se tu dešava, da vode računa, jer su oni u ovom slučaju prvi odgovorni. Ubeđen sam da ovde ima krivičnog dela, odnosno, da svi treba krivično da odgovaraju“, priča Dobrivoje Radovanović.

Podsetimo, grupa je okupila 36.000 muškaraca sa Balkana, a funkcioniše tako što članovi napišu odakle su, pa čekaju da im neko od ostalih članova grupe pošalje slike, kontakte pa čak i adrese devojaka iz tog mesta. Do saznanja o postojanju ove grupe došla je Instagram stranica “Kritički” kojoj se javila zabrinuta žena, sa sumnjom da se unutar grupe dele i fotografije i snimci maloletnica, kao i da se otkrivanjem identiteta i mesta stanovanja brojne žene dovode u opasnost.

Grupa je u međuvremenu obrisana.

Ovim povodom, oglasio se i Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Upravi kriminalističke policije dat nalog da istraži slučaj objave fotografija i snimaka žena u grupi Telegram na društvenim mrežama i poručio da će policija one koji su to postavili naći i da će oni biti kažnjeni, saopštio je MUP.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar