Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Digitalna era je uzela još jedan danak - osnivanjem grupa koje narušavaju intimu i privatnost devojaka. Eksplicitne fotografije koje se dele na ozloglašenoj grupi "Nišlijke" na Telegramu duboko su uznemirile javnost jer su u pitanju mlade žene i maloletnice koje su izmanipulisane i iskorišćene u voajerske i fetišerske svrhe.

Grupa koju predvode muškarci služi da se razmenjuje provokativan sadržaj. Najčešće su u pitanju fotografije iz privatne ahrive koje su muškarci podelili iz osvete ili čiste zlobe.

Na Tviteru poslednjih dana sve češće isplivavaju prepiske između administatora drugih grupa koji rade slične stvari i ljudi koji su ih uhvatili u nelegalnim radnjama.

Juče je osvanula prepiska između administratora strane koji traži novac za ulazak u grupu ili novac po fotografiji i snimku.

Kako tvrdi u prepisci na raspolaganju ima 4.000 fotografija i snimaka.

Tviter korisnici su šokirani jer je osoba koja se predstavila kao prodavac izgleda maloletnik. Počeli su da mu šalju poruke na sve dostupne profile, ali u komentarima su se raspravljali da li je trebalo da mu otkriju identitet ili ne.

„Odlično je što polako otkrivamo ko sve stoji iza svega ovoga ali bolje samo prikupljajte informacije i nemojte deliti na mrežama, veća je šansa da mu policija uđe u trag ako nije svestan šta mu se sprema. Lako ćemo ih javno isprozivati kad policija dodje do njih“, jedan je od komentara na Tviteru.

Međutim, neki se ne slažu, već smatraju da treba da se otkrije o kome se radi, da bi i policija lakše radila svoj posao.

„Ma ne, brt, mislim da je taj profil od koristi i za policiju i za sve koji bi se pozabavili tim papkom od osobe“, piše drugi.

Nakon mase komentara o godinama potencijalnog administratora mnogi su komentarisali da je sve otišlo do vraga.

Branko Stamenković tužilac za viskotehnološki kriminal za žena.rs kaže da Krivični zakonik za proganjanje predviđa novčane kazne ili kazne od tri do 10 godina zatvora, u zavisnosti od težine nastalih posledica.

Kao što smo pisali, nakon objave Staše Ivković na Tviteru u kojoj su bili skrinšotovi prepiske iz grupe „Nišlijke“ podigla se velika medijska prašina.

„Ja sam pre godinu dana saznala za grupu jer se moj Instagram profil provlačio po njoj, tražili su moje gole slike i snimke. Tek sada sam se dočepala svih grupa, učlanila se u njih sa lažnih profila i sve skrinšotovala. Naravno, ne mogu sve, jer slike i snimci nedužnih devojaka, pa čak i dece, stižu nenormalno brzo“, ispričala je Staša za Zena.rs.

Staša je uspela da sazna da je administartor grupe „Nišlijke“, koja broji više od 35.000 ljudi, izvesni N.S. iz Niša.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar