Foto: Goran Srdanov/Nova.rs E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Shutterstock,

Kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića godinama unazad terorisala je ljude, bez da je za to odgovarala. Sada se suočavaju sa optužbama za sedam monstruoznih likvidacija i dovode u vezu sa nekoliko nestanaka muškaraca. Portal Nova.rs otkriva ko je ko u klanu Belivuk-Miljković.

Aleksandar Stanković (29), Sale Mutavi

Osnivač i vođa navijačke grupe Partizana „Janjičari“, koja je uz pomoć policije preuzela primat među navijačima Partizana. Stanković se svojevremeno smatrao glavnom vezom između vlasti i huligana, osuđivan je zbog šverca droge kao organizator kriminalne grupe u kojoj su bili i Nikola Vušović (Džoni sa Vračara) i Luka Cerović.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Pravosnažno je osuđen u februaru 2013. godine na 5 godina i 10 meseci zatvora. Njemu je odlazak na odsluženje kazne odlagan čak 12 puta, uvek iz zdravstvenih razloga.

Zajedno sa Veljkom Belivukom (Velja Nevolja) i Darkom Ristićem (Medom), tukao je obezbeđenje Miloša Vazure.

Ubijen je 12. oktobra 2016. godine u Bačvanskoj ulici, kod Centralnog zatvora.

Aleksandar Vučeljić

Aleksandar Vučeljić zvani Sale, jedan od optuženih u slučaju Belivuk-Miljković, iza sebe ima krivični dosije. On je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu od 2010. godine na kaznu zatvora od dva meseca, uslovno na tri godine. Takođe, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu osuđen je na kaznu zatvora od sedam godina, ali i presudom Prvog osnovnog suda na kaznu od šest godina.

Pročitajte još:

Reč je o postupcima za nedozvoljeno posedovanje oružja, ali i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama.

Vučeljić se u predmetu pred Specijalnim sudom u Beogradu tereti za učestvovanje u otmici I. S., mladića koji je silovan na stadionu.

Aleksandar Šćepanović

Aleksandar Šćepanović, pripadnik klana Veljka Belivuka poznatiji pod nadimkom Aco ili Šćepan, nalazio se na optužnici protiv klana Belivuk, ali se od toga odustalo. Šćepanović je priznao krivično delo za nedozvoljeni posed oružja i odslužio kaznu od 20 meseci, a tužilaštvo je odustalo od toga da ga goni za udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Pucnjava na Banovom brdu Foto:Vesna Lalić/Vesna Lalić/Nova.rs

Šćepanović se teretio ranije za nasilničko ponašanja, a nedavno je u fokusu javnosti našao zbog pucnjave u “Stefan Braunu”. On se tereti za učestvovanje u pucnjavi, a kako su mediji navodli, nalazi se u bekstvu.

Aleksa Šejić

Aleksa Šejić tereti se za otmicu i silovanje mladića I. S. na stadionu u Humskoj, kao i za dilovanje narkotika. Šejić je osuđivan od strane Osnovnog suda u Surdulici na kaznu u trajanju od jedne godine, sa rokom provere od tri godine i to zbog krivično dela krađa.

Pročitajte još:

Šejić je u aprilu 2019. godine obio kiosk Državne lutrije Srbije „Kuća sreće“ u Surdulici i odneo čak 400 dinara.

Aleksa Dunjić

Aleksa Dunjić, takođe se sumnjiči da je učestvovao u otmici I. S. ispred stadiona u Humskoj ulici. Protiv njega se ne vodi nijedan drugi krivični postupak i nije osuđivan. Reč je o sinu poznatog lekara, a o njemu se ranije nije pisalo u medijima.

Aleksa Stošić

Aleksa Štošić još jedan je član kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Protiv njega se uporedo vodi još jedan krivični postupak pred Osnovnim sudom u Pančevu zbog nanošenja teških povreda.

Boris Karapandžić

Boris Karapandžić je pripadnik klana Belivuk koji iza sebe ima poduži dosije. Osuđivan je, prema izveštaju iz kaznene evidencije, i to presudom Višeg suda u Beogradu zbog krivičnog dela dilovanje droge na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, zatim presudom Drugog osnovnog suda u Beogradu za nedozvoljeno posedovanje oružja i to na kaznu zatvora u trajanju od sedam meseci, i novčanu kaznu u iznosu od 15.000,00 dinara. Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu osuđivan je zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Boris Karapandžić Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Takođe, protiv njega se vodi postupak Prvim osnovnim sudom u Beogradu, za krivično delo nasilničko ponašanje, a reč je o slučaju demoliranja kluba “Komitet” u Beton hali.

Bojan Hrvatin

Bojan Hrvatin, okrivljeni-saradnik u postupku protiv Veljka Belivuka, iza sebe ima dosije zbog ubistva. On je presudom Višeg suda u Beogradu od 22.12.2011 godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog krivičnog dela ubistva i to u vreme dok je bio navijač FK Rad.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Hrvatin je osuđen zbog ubistva Bojana Majića, pripadnika navijačke grupe „Invalidi“ FK Voždovac, sa kojima su Radovci u to vreme bili na ratnoj nozi. Hrvatin je osuđen zbog ubistva Bojana Majića, pripadnika navijačke grupe „Invalidi“ FK Voždovac, sa kojima su Radovci bili u sukobu.

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja

Veljko Belivuk je vođa navijačke grupe Partizana „Principi“, zajedno sa Markom Miljkovićem. Grupa je nastala iz grupe „Janjičari“ posle likvidacije Aleksandra Stankovića. Belivuk je optužen za 7 ubistava, a dovodi se u vezu sa još desetak.

Optužen za ubistva Lazara Vukićevića, Nikolel Mitića, Gorana Mihajlovića, Gorana Veličkovića Goksija, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje. U Crnoj Gori ga dovode u vezu sa ubistvom Damira Hodžića, Adisa Spahića, otmicu i ubistvo Mileta Radulovića Kapetana.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Član je Srpske napredne stranke od osnivanja, a tvrdi da je činio usluge za državu. Više puta je hapšen, optužen da je učestvovao u ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića 2017. godine, ali je u pomenutom postupku pravosnažno oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu osuđivan je za nasilničko ponašanje na kaznu u trajanju od jedne godine sa izdržavanjem kod kuće, zatim, za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet meseci i 15  dana.

Teretio se za prebijanje sportskog funkcionera Miloša Vazure, demoliranje kafića na Karaburmi.

Vlade Draganić

Vlade Draganić pripadnik je kriminalne grupe Veljka Belivuka. Iza sebe nema osuđujuće presude.

Foto:Nova.rs

Vlasnik je kuće u Ritopeku u kojoj je ubijeno najmanje sedam žrtava kriminalnog klana. Ostali optuženi zvali su ga Boske.

Vladimi Grek

Vladimir Grek još jedan je pripadnik klana. Iza sebe ima osuđujuće presude. On je presudom Višeg suda u Pančevu osuđen zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga na kaznu zatvora sa izdržavanjem kod kuće u trajanju od šest meseci.

Takođe, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu osuđen je zbog istog krivičnog dela na novčanu kaznu u iznosu od 150.000,00 dinara.

Protiv njega se takođe vodi postupak pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, za krivično delo nasilničko ponašanje.

Vojislav Đorđević

Vojislav Đorđević, pripadnik je klana Belivuk, a reč je o sportisti. Bavi se profesionalno rukometom u RK „Partizan”, neosuđivan je prema izveštaju iz kaznene evidencije i protiv njega se ne vodi nijedan krivični postupak sem ovog pred Specijalnim sudom.

Grobari, navijači Partizana
Grobari, navijači Partizana; Foto: Miroslav Todorović

Kako su mediji pisali, aktivan je navijač Partizana i često je viđan na stadionu JNA.

Vladimir Dimitrijević

Vladimi Dimitrijević, zvani Vlada, pripadnik je klana i iza sebe nema osuđujuće presude. Tereti se da je za vođe kriminalnog klana, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prodavao narkotike.

Vlado Georgiev

Vlado Georgiev zvani Sekula, pripadnik klana koji se odnedavno brani sa slobode, iza sebe nema osuđujuće presude.

Vlade Georgiev i Slađana Sekulić Foto: Privatna arhiva

Tereti se da je svojom suprugom Slađanom Sekulić, takođe optuženom, dao Veljku Belivuku kuću kod mesta Tršić u kojoj je ovaj navodno vežbao pucanje i isprobavao oružje.

On i njegova supruga se takođe terete da su radili nadzor Humske za pomenuti klan, odnosno, da su ih obaveštavali da li ima policije u blizini stadiona

Dejan Tešić

Dejan Tešić, pripadnik kriminalne grupe, učestvovao je u nekoliko likvidacija klana.Osuđivan je, prema izveštaju iz kaznene evidencije, presudom Osnovnog suda u Staroj Pazovi zbog krivičnog dela lažno predstavljanje na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca, uslovno na godinu dana.

Tešić je, po zanimanju, fitnes trener.

Željko Kodžić

Željko Kodžić je pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljković, inače zatvorski čuvar.

Zatvor, ključ, rešetke
Foto: Shutterstock

On je priznao krivicu za nelegalno posedovanje oružja i osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od dve godine i dva meseca.

Marko Miljković, zvani Mare mesar

Vođa navijačke grupe „Principi“ zajedno sa Veljkom Belivukom. Optužen za ubistva Lazara Vukićevića, Nikole Mitića, Gorana Mihajlovića, Gorana Veličkovića Goksija, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje. U Crnoj Gori ga dovode u vezu sa ubistvom Damira Hodžića, Adisa Spahića, otmicu i ubistvo Mileta Radulovića Kapetana.

Belivuka i Miljkovića dovode u vezu sa likvidacijama Jove Kecmana (fitnes trener), Ljubomira Markovića Kiće (navijač Alkatraz), Mirka Kojića (vlasnik pink taksija)

Marko Miljković Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Umešan u nestanak i ubistvo ko zna koliko ljudi na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Blisko sarađivao s kavačkim klanom, čiji je vođa Radoje Zvicer.

Optužen zajedno sa Belivukom za „ubistvo na šinama“ – likvidaciju karatiste Vlastimira Miloševića u Ulici 27. marta 30. januara 2017. godine. Oslobođeni posle „kontaminacije DNK“.

Miloš Budimir

Miloš Budimir, član grupe koji je učestvovao u svim likvidacijama klana. Osuđivan je prema izveštaju iz kaznene evidencije i to presudom Višeg suda u Beogradu zbog droge i nedozvoljenog držanja oružja na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i dva meseca.

Miloš Lukić Selak

Miloš Lukić Selak pripadnik je klana Belivuk, koji se odnedavno nalazi na slobodi. Iza sebe nema osuđujuće presude, student je arapskog jezika i potiče iz ugledne porodice. Sumnjiči se da je učestvovao u otmici I. S. na stadionu u Humskoj.

Marko Budimir

Marko Budimir je pripadnik klana Belivuk-Miljković i jedan od najbližih ljudi vođama. Iza sebe ima krivični dosije i osuđivan je prema izveštaju iz kaznene evidencije. Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu osuđen je zbog krivičnog dela teška krađa na kaznu zatvora u trajanju od osam meseci uslovno na tri godine.

Takođe, presudom Trećeg osnovnog suda u Beogradu osuđen je zbog krivičnog dela nanošenje teških telesnih povreda na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uslovno na pet.

Marko Andrić, zvani Kuzman

Marko Andrić zvani Kuzman, pripadnik je klana i odranije je poznat istražnim organima. Prema izveštaju iz kaznene evidencije osuđivan je zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, zatim presudom Osnovnog suda u Nišu zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti na četiri meseca zatvora.

marko andrić kuzman
Marko Andrić Kuzman. Foto: Privatna arhiva

Andrić je osuđivan zbog nasilničkog ponašanja na kaznu zatvora uslovno u trajanju od devet meseci uslovno na dve godine. Istražnim organima postao je poznat još 2007. godine kada je sa dvojicom Nišlija telefonom namamio maloletnika M. R. inače mladog košarkaša sa namerom da popričaju o nekoj devojci.

Mijat Simeunović

Mijat Simeunović, pripadnik kriminalne grupe, iza sebe nema osuđujuće presude, niti se protiv njega vodi drugi krivični postupak.

Milovan Tadić, Miksa

Milovan Tadić zvani Miksa od ranije je poznat istražnim organima. Osuđivan je zbog krivičnog dela nedozvoljenog državanje oružja na kaznu zatvora u trajanju od sedam meseci uslovno na tri godine. Uporedo, protiv njega se vodi postupak za drugo krivično delo pred Višim sudom u Beogradu, za krivično delo teška telesna povreda.

Foto: Instagram / Društvene mreže

U tom postupku optužen je da je kao član obezbeđenja noćnog kluba „Tilt“ gostu Slobodanu Vukiću naneo povrede od kojih je preminuo. Tadić je svojevremeno bio uhapšen i zbog prodaje droge, ali je na kraju oslobođen.

Nebojša Janković

Nebojša Janković, član kriminalne grupe, nije osuđivan. Janković je bivši policajac i pripadnik 63. jedinice Padobranskih brigada, koji je Veljku Belivuku zvanom Velja Nevolja doneo snajper, a potom ga u šumi i obučavao kako da puca iz njega. Dovodi se u vezu i sa ubistvima Damira Hodžića i Adisa Spahića, kao i kidnapovanjem Mila Radulovića Kapetana, u Crnoj Gori.

Nikola Spasojević

Nikola Spasojević, pripadnik klana Veljka Belivuka, nije osuđivan. Tereti se da je učestvovao u nekoliko likvidacija klana.

Darko Šariš, Specijalni sud
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Spasojević se dogovorio da, u zamenu za svedočenje protiv ozloglašenog kriminalnog klana, dobije 14 godina zatvora.

Nikola Stefanović

Nikola Stefanović, pripadnik je klana Belivuk, koji se brani sa slobode. Nije osuđivan.

Nemanja Đurić

Nemanja Đurić, pripadnik klana Belivuk, sumnjiči se da je učestvovao u nekoliko likvidacija. Nije ranije osuđivan.

Nemanja Lakićević

Nemanja Lakićević zvani Čipi, tereti se da je nagovorio žrtvu Zdravka Radojevića iz Koteža da 10. novembra dođe na parking “Laste” na auto-putu Beograd-Niš. Kada je Radojević došao, iz svog auta je prešao u Lakićevićev, koji ga je odvezao do vikendice u Ritopeku, gde je ubijen.

Zdravko Radojević Foto:privatna arhiva/drustvene mreže

Osuđivan je zbog nasilničkog ponašanja na kaznu zatvora u trajanju od osam meseci uslovno na dve godine. Takođe, presudom Drugog osnovnog suda u Beogradu osuđivan je zbog neovlašćenog posedovanja droge na na novčanu kaznu u iznosu od 100.000,00 dinara.

Srđan Lalić

Srđan Lalić, učestvovao je u svim likvidacijama kriminalnog klana, a potom Sklopio sporazum sa tužilaštvom u zamenu za svedočenje protiv kriminalne grupe.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

Nije osuđivan.

Slađana Sekulić

Slađana Sekulić, jedina žena klana, brani se sa slobode. Nije osuđivana. Njen suprug Vlade Georgiev i ona se terete da su bili pripadnici organizovane kriminalne grupe, kao i da su Belivuku ustupili svoju kuću u Tršiću, radi pripreme krivičnih dela.

Slađana Sekulić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tužilaštvo ih sumnjiči i da su iz iznajmljenog stana u Humskoj ulici osmatrali da li policija obilazi prostorije na Partizanovom stadionu i javljali Veljku Belivuku.

Filip Ivanovski Fila

FIlip Ivanovski Fila, pripadnik klana, a prema navodima optužnice, učestvovao je u držanju, prepakivanju i stavljanju u promet opojne droge. Takođe, učestvovao je u otmici I. S. na stadionu. Navijač je i član grupe “Iz principa”.

Podsetimo, kriminalna grupa Belivuk-Miljković tereti se za monstruozne likvidacije. Žrtve su ubijali u kućama u Ritopeku i u Surduku.

Žrtve su stravično mučene, a potom kasapljene. Klan je nakon likvidacija mleo tela žrtava u industrijskoj mašini za meso, a potom su delove bacali u Dunav.

BONUS VIDEO: Parking u Radničkoj 30 u Beogradu: Mesto gde je klan Veljka Belivuka otimao zrtve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare