Foto: Nova.rs

Šestoro mladih Kragujevčana, među kojima i nastradala Jovana Đ. (20) čije telo je danas, posle trodnevne potrage, izvučeno iz Gružanskog jezera, odlučilo je da praznik Đurđevdan provede u prirodi. Izlet, koji je počeo bezazleno, završio se tragedijom, a Jovana se utopila naočigled svojih prijatelja. Njen drug Nikola Milovanović (19), u ispovesti za Nova.rs, kaže da se do poslednjeg trenutka grčevito trudio da spase Jovanu, međutim, nije joj bilo spasa.

Dramatične scene utapanja dvadesetogodišnje Jovane, koje su se odigrale u četvrtak 6. maja, na sred Gružanskog jezera, zauvek će biti deo života petoro mladih Kragujevčana koji su prisustvovali gubitku drugarice. U nesreći je zamalo stradao i mladić, Nikola Milovanović, koji se do poslednjeg trenutka trudio da spasi drugaricu davljenja.

Pročitajte još:

Nikola, za Nova.rs, kaže da je još uvek u šoku i pod velikim stresom, ali je ipak smogao snage da za naš portal ispriča šta se tačno desilo kobnog dana na Gružanskom jezeru.

Dan je, priča on, počeo lepo i svi su bili dobro raspoloženi, a onda su tokom popodneva odlučili da isplove na jezero. On je sedeo na dasci za surfovanje, a ostali prijatelji su bili u čamcu. Sve je, priseća se Nikola, bilo u redu, dok dve drugarice iz čamca nisu odlučile da mu se pridruže. Pojašnjava da je Jovana „imala jaku želju da bude na dasci“, a to mu, kako kaže, iz ove perspektive i posle tragičnog ishoda liči na „neku sudbonosnu odluku“, koja nije mogla da se spreči.

Jovana Đ. Foto: Privatna arhiva

„Jovana nam je rekla da zna da pliva, ali da nije baš dobar plivač. I pored toga, jako je želela da bude na dasci“, sav skrhan od bola priča Nikola i dodaje da je tragedija počela onog trenutka kada im je talas prevrnuo dasku.

„Borba za život trajala je kao večnost“

Talasi i vetar ubrzo su oduvali dasku za surfovanje, a troje mladih ostalo je bez oslonca na vodi. Nastala je panična borba za život, a Nikola je doplivao do Jovane koja je počela da se davi. Pokušao je, kaže, da je odgurne do daske, ali bezuspešno.

„Povukao sam je za majcu i pokušao da plivam ka obali, ali je Jovana bila u neverovatnom paničnom strahu, grčevito me je hvatala za glavu, ramena, ruke… U jednom trenutku sam potonuo, ni sam ne znam koliko je to trajalo, nagutao sam se vode, ali sam je i dalje držao“, bolno priča Nikola dok se priseća nemilih scena.

Nikola Milovanović. Foto: Privatna arhiva

Kaže da je dozivao i ljude koji su bili na obali, ali da im niko nije pritekao u pomoć. Nisu mogli da im pomognu ni prijatelji iz čamca, jer ih je struja odnela ka suprotnoj obali.

U dramatičnim trenucima, u kojima je pokušavao da spasi drugaricu, bili su sami i bespomoćni, priča Nikola. Pokušavao je da pliva dok se Jovana držala za njega, ali je, kaže, ostajao bez daha i osećao da će izgubiti svest.

„To je bilo neko magnovenje u kome sam na trenutke gubio vid, a ispred mene je bilo sve crno. To su bile sekunde koje su trajale kao večnost. I ja sam bio preplašen, poslednju snagu sam koristio da zaplivam prema obali i spasim Jovanu, ali nisam uspeo. To će me proganjati do kraja života“, u očaju priča Nikola.

Gružansko jezero: Ronioci tragaju za telom devojke
Foto: Nova.rs

Kobni izlet šestoro mladih prijatelja, koji su na pragu dvadesetih godina, završio se tragedijom. Jovana Đ. utopila se u delu jezera koji se nalazi na starom knićanskom putu poznatom kao „Borići“, a Nikola Milovanović je zbog prekomernog nagutavanja vode hitno zbrinut u kragujevačkom Urgentnom centru.

On je za naš portal izjavio da je posle ukazane pomoći samoinicijativno napustio zdravstvenu ustanovu i dva dana proveo na jezeru pomažući spasiocima i roniocima.

Gružansko jezero: Ronioci tragaju za telom devojke
Foto: Nova.rs

Tragedija u kojoj je nastradala mlada Kragujevčanka, dogodila se na Đurđevdan oko 17.00 sati, a u potragu su, neposredno posle nesreće, prvi krenu članovi ribočuvarske službe koji su čamcima pretraživali jezero.

Posle trodnevne potrage, ronioci Žandarmerije danas su oko podneva pronašli i izvukli Jovanino telo iz Gružanskog jezera.

U Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu, našem portalu je potvrđeno da je dat nalog za obdukciju tela nastradale devojke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare