Amber Alert, Srbija
Foto: Promo

Godinama unazad u Srbiji postoji incijativa da se uvede sistem Amber alert, koji podrazumeva brzo obaveštavanje najšire javnosti o nestanku deteta. Iako predstavnici vlasti ističu da podržavaju uvođenje ovakvog sistema do sada je malo toga urađeno.

„Rad na uvođenju sistema Amber alert u Srbiji je počeo u momentima kada je Nebojša Stefanović bio ministar unutrašnjih poslova. Tada je osnovana i radna grupa. Sve je stalo onog momenta kada je na čelo ministarstva došao Aleksandar Vulin. Tada su sve konekcije stale i nismo imali nijedan razgovor sa ministrom. Mi sada imamo obećanje da će uskoro biti održan sastanak sa ministrom Gašićem. Ne vidim razlog da ne bude tako kako bismo napokon dobiti sistem koji zaslužuju naša deca“, kaže Jurić.

Igor Jurić Foto:Siniša Obrenić/Danas

On dodaje da u slučaju da se ovi razgovori ne dese, Centar će početi da prikuplja potpise za narodnu incijativu za uvođenje Amber alerta o kojoj bi onda Skupština morala da se izjasni.

U Evropi desetine zemalja imaju sistem Amber alert. Sistem je u većini država postavljen tako da kada dete nestane informacija o tome se širi putem televizije, radio stanica, bilborda… Kako se ističe, nakon aktiviranja ovog sistema u 96 odsto slučajeva dođe do pronalaska nestalog deteta u prvim satima nakon nestanka.

Hristina Piskulidis iz NVO Astra, koja je bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima i koja vodi Evropski broj za nestalu decu, kaže za Danas da postoji utisak da se o Amber alertu u Srbiji govori samo pred izbore i da se ova tema koristi za dnevnopolitičke svrhe.

Ostatak teksta pročitajte na Danas.rs.

BONUS VIDEO: Da li Baleciaga promoviše dečju pornografiju? Gosti Igor Jurić i Igor Todorović