Foto: Nova.rs

Vlasnike kućnih ljubimaca jedne zgrade u Niškoj ulici u Beogradu danas je sačekalo neprijatno iznenađenje. Na ulazu u zgradu pojavilo se obaveštenje koje je stanare te zgrade poprilično uznemirilo.

Činjenica je da vlasnici pasa, posebno u centru Beograda, često nemaju kulturu skupljanja izmeta njihovih ljubimaca, ali svakako, ima i onih  koji pokupe izmet za svojim ljubimcima, ali je, čini nam se, više onih koji to ne rade.

Očigledno ozlojeđeni svakodnevnim neprijatnostima koje doživljavaju zbog nesavesnih vlasnika pasa koji ne skupljaju izmet za svojim ljubimcima, a koje redovno zatiču ispred ulaza u zgradu, rešili su da tome stanu na put, ali na jedan pomalo nesvakidašnji način.

„Poštovane komšije, prostor ispred zgrade i ulaza u garažu se redovno prska nervnim agensom koji oštećuje njuh kod životinja. Morali smo da krenemo sa ovom praksom jer ste vrlo uporni sa ostavljanjem izmeta vaših ljubimaca“, je obaveštenje okačeno na ulaz u zgradu u Niškoj ulici.

U pojedinim evropskim zemljama neophodno je da vlasnik sa sobom nosi metlicu, lopaticu i kesu kad krene u šetnju sa ljubimcem. To je i u Srbiji obezbeđeno, ali na žalost to niko ne praktikuje.

Međutim, da li je bilo potrebno ići tako daleko pa upotrebiti nervni agens.

Kazna za nesakupljanje izmeta propisana je zakonom i iznosi 10.000 dinara.  Članom 23. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda propisano je da ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja javnu površinu, držalac životinje, odnosno lice koje izvodi psa ili mačku, obavezan je da isprljanu površinu bez odlaganja očisti.

Članom 36. iste odluke propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara, kazniti za prekršaj fizičko lice ako isprljanu površinu ne očisti bez odlaganja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare