Foto: Shutterstock

U Srbiji je tokom 2022. godine zaplenjeno 7,1 tona narkotika, najviše marihuane, čak 6,6 tona, ali tu su i amfetamin, heroin, kokain, saopšteno je danas na konferenciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Na konferenciji za medije u MUP Srbije, juče su predstavljeni rezultati rada policije u prošloj godini, a između ostalog rečeno je da je u 2022. zaplenjeno 7,1 tona raznih vrsta narkotika,

„Ova količina je rezultat 13.062 zaplena. Podneto je 10.070 krivičnih prijava i to je 8,9 odsto više nego u 2021. godini“, saopšteno je iz MUP Srbije.

Pročitajte još:

Marihauna je i dalje ubedljivo najpopularnija droga u Srbiji, reklo bi se po zaplenjenoj kolličini. U racijama širom Srbije zaplenjeno je čak 6,6 tona marihuane, što je nešto manje od 93 odsto ukupne količine koja je zaplenjena.

Marihuana je droga koja se proizvodi kod nas, pa je policija upala na 191 lokaciju gde je gajena marihuana. Otkrivene su 62 laboratorije, gde se kanabis gajio u zatvorenom prostoru a otkrivene su i 192 plantaže na otvoreenom.

Niš, Kraljevo, improvizovana laboratorija za uzgajanje kanabisa. Kanabis, trava, marihuana, dorga
Ilustracija Foto: MUP Srbije

Na drugom mestu je amfetamin, zaplenjeno je 71,4 kilograma ove supstance. Na trećem mestu je heroin a policija je zaplenila 61,1 kilogram ove droge.

Na četvrtom mestu je takozvanog MDMA, poznatiji među korisnicima kao ekstazi, zaplenjeno je 50,5 kilograma ove vrste narkotika Na petom mestu, makar po količini koja je zaplenila policija, nalazi se „droga bogatih“ – kokain, zaplenjeno je čak 45,8 kilograma ove droge.

CBP via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Protiv 1.509 osoba podnete su krivične prijave zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a protiv još 8.570 osoba podnete su krivične prijave zbog posedovanja droge.

Iz policije je takođe saopšteno da je prošle godine razbijeno 10 organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile preprodajom droge.

BONUS VIDEO: Upad policije u laboratoriju za uzgoj marihuane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare