Foto: Tanjug, Privatna arhiva

Da li su policijski službenici dužni da sami postupaju i proveravaju nesavesne vozače, bez prijave građana, pitanje je koje se nametnulo nakon saobraćajne nesreće u Nišu, u kojoj je N.S. svojim automobil "audi" usmrtio dve osobe, odnosno, nakon što se M. G. u Somboru, svojim automobilom "mercedes" zakucao u Školsku upravu. Naime, iz PU Niš i PU Sombor reagovali su na primedbe da su ova dva bahata vozača trebalo ranije da budu zaustavljena rečima da "nisu dobili prijavu građana".

Naime, Nemanja S. je 4. januara vozeći „audi“ u Bulevaru Medijana u Nišu usmrtio dva pešaka, dvanaestogodišnjeg Andreja P. i četrdesetosmogodišnjeg Dejana Ilića.

Nemanja S. je kobne noći divljao na niškim ulicama, i prema rečima očevidaca, hvalio se kako vozi “beogradski auto”, odnosno “audi a6 kvatro”, koji košta oko 60.000 evra. Prema navodima očevidaca, “audi” se kretao velikom brzinom niškim Bulevarom Medijana, kada je, najverovatnije usled neprilagođene brzine, izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo sa puta na stazu namenjenu za bicikliste i pešake.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ mn

Na navode više očevidaca da je „audi“ kobne noći divljao niškim ulicama, reagovala je dan kasnije Policijska uprava u Nišu, koja je navela da su netačni navodi da je policiji prijavljena bahata vožnja.

„Policija nijednom nije imala prijavu bahate vožnje ovog automobila u Bulevaru Medijana kao i u ostalim delovima grada“, odgovorili su između ostalog iz PU Niš.

Sa druge strane, građanin M.V. posvedočio je za naš portal da je M. G. dve nedelje „divljao“ ulicama grada Sombora, da bi se „najzad“, 5. januara, zakucao u zgradu Školske uprave u tom gradu. Na svu sreću, kako nam je preneo, nije bilo žrtava, a policija mu je odredila zadržavanje do 12 sati.

Foto:Privatna arhiva

Na naš tekst o divljanju na ulicama Sombora, reagovala je policijska uprava u tom gradu, koja je pokušala da demantuje navode ovog građanina, rečima da u PU Sombor u poslednje dve nedelje nije evidentirana nijedna prijava građana da je M. G. vozio po gradu nedozvoljenom brzinom.

Na stranu to što je M. V. iz Sombora, više puta apostrofirao da je vozač koji se zakucao u zgradu, navodno lice iz kriminogene sredine, zbog čega niko u Somboru ne sme da ga prijavi.

Pitanja koja se sama nameću, kako za ove dve policijske uprave, tako i za kompletnu policiju, ali pre svega saobraćajnu, jeste, da li je potrebno da dve osobe izgube život, kako bi policija po službenoj dužnosti reagovala, bez prijava građana.

Da li je policija dužna da patrolira gradom i obezbedi sigurnost za svakog građanina u ovoj zemlji ili je uslov za njihovu reakciju nečija prijava? Policija, uvereni smo, zna šta i kako treba. I mi znamo da policija ne može da vidi sve, ali ovakvi demantiji su apsurdni. Ne pomažu ni policiji, ni građanima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare