Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpuni mrak i stalna opasnost dok rukama pretražuju dno reke, to bi u najkraćem bio posao ronilaca koji su uključeni u pretragu reke kraj koje je poslednji put viđen mladi Splićanin.

Šta se desilo sa Matejem Perišem (27) najčešće je pitanje u Srbiji i Hrvatskoj ovih dana. Mladi Splićanin doputovao je u glavni grad Srbije da tu dočeka Novu godinu. Sa društvom je dan ranije izašao u noćni klub „Gotik“ u Beton hali na beogradskoj obali Save. Tu je i poslednji put viđen, u noći između 30. i 31. decembra i od tada mu se gubi svaki trag.

Jedna od teorija je da je mladić te večeri upao u Savu i zbog toga rečna policija pretražuje Savu i Dunav u potrazi za nekim tragom koji bi razjasnio sudbinu mladića. Za njim tragaju i ronioci čiji je posao možda i najteži. Branislav Sadžaković je profesionalni ronilac i pripadnik Mreže za opasnost koja sarađuje sa Sektorom za vanredne situacije MUP Srbije. On iz prve ruke zna kako je to zaroniti u Savu ili Dunav.

Pročitajte još:

„Već na dubini od metar, dva, ne može više da se priča o vidljivosti. Nema tu nikakve vidljivosti, potpuni mrak. Jedva se vidi kompjuter na ruci i to kada se ruka približi skroz do maske“, objašnjava Sadžaković.

Kako on objašnjava, ronilac radi samo jednom rukom i njom pipa dno u potrazi za telima utopljenika, odbačenim oružjem ili nekim drugim predmetima koje traži.

„Jedna ruka se drži ispružena ispred da bi se zaštila glava i maska, jer u mraku ne znate prema čemu idete i šta ide prema vama. Poseno u zimskim mesecima, kao što je sada, ima dosta i balvana i granja, panjeva, buradi, raznog đubreta i sve to predstavlja potencijalnu opasnost za ronioce. Postoje dva načina na koji se obavlja pretraga, ili u krug, kada je jedan ronilac u sredini a ostali oko njega pipaju, a drugi je kao lepeza, kada ljudi idu jedan do drugog“, objašnjava Sadžaković.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

To je toliko opasan posao da su ronioci sve vreme vezani sajlom, kako bi kolege sa kopna ili sa čamca mogli da ih izvuku na sigurno u slučaju potrebe. Dešavalo se da čoveka koji upadne u reku nađu i 13 kilometara nizvodno od mesta gde se nesreća dogodila.

„U slučaju potrage za utopljenikom, neophodno je prvo tačno locirati telo, jer nasumična pretraga reke je traženje igle u plastu sena. U ovo doba godine Sava je hladna, oko 5-6 stepeni. Mi koristimo takozvana ‘suva odela’ da bi nam bilo toplije i kako bismo izdržali u vodi. Zbog hipotermije ne bismo mogli da radimo. Pipanje po dnu reke je veliki fizički i psihički napor, i zbog toga se često radi u ekipama, dok jedni rone, drugi se odmaraju“, objašnjava Branislav Sadžaković.

Jedan od najstresnijih momenata je kada ronilac u potpunom mraku napipa ruku ili nogu utopljenika

„To je psihički jako teško. Pri tome treba voditi i računa da telo bude izvađeno iz vode bez oštećenja, kako bi i patolozi i policajci odradili svoj deo posla“, naglašava ovaj ronilac.

Ipak, kao i svi koji učestvuju u potrazi, i Branislav Sadžaković ima jednu želju.

„Najviše bih voleo da se Matej javi odnekle, da je bio sa nekom devojkom, u nekom provodu. On je bio gost Beograda, došao je da se lepo provede i dalje se nadam da će se sve srećno završiti“, naglašava Sadžaković.

BONUS VIDEO: Ronilac izlazi iz Save posle pretrage

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare