Ubistvo Baltića, Foto: Printscreen/OCCRP

Jedan od likvidatora Davorina Baltića (40), koji je izrešetan na Vračaru 1. januara 2018. godine, prema navodima koje objavljuju srpski tabloidi je Damir Hadžić (45) iz Užica i on se od tad naalzi u bekstvu i za njim je od juna te iste godine raspisana crvena Interpolova poternica.

Prema tim navodim Hadžić se tereti da je sa još jednom za sad nepoznatom osobom, za koju se spominje samo da je iz BiH, pucao iz pištolja u Davorina Baltića, inače tad visokopozicioniranog člana „kavačkog klana“ u trenutku, kada je žrtva svojim automobilom marke „golf 7“ ulazio u garažu stana na Vračaru, gde je živeo.

Inače, u kolima je tad sedela i policajka Marija Nikolić, odnosno kuma ubijenog Baltića, koja u ovoj sačekuši ni bila ni ogrebana u trenutku kad su likvidatori zapucali na žrtvu.

Ko je drugi ubica

Srpski tabloidi pišu, da je drugi ubica koji je bio naoružan automatskom puškom, najverovatnije bio plaćenik iz BiH, koji je angažovan za ovu likvidaciju, a čiji identite za sad nije poznat.

Davorin Baltić bio je još jedna u nizu žrtava rata dva suprostavljena kotorska kriminalna klana „Kavčana“ i „Škaljaraca“, koja se preneo iz Crne Gore na beogradske ulice.

Prema navodnim operativnim saznanjima obaveštajnih službi ubijenog Baltića „škaljarci“ su ga smatrali odgovornim za ubistvo Cetinjanina Gorana Radomana (38) početkom 2015. godine. Ovaj Cetinjanin je, inače, je prva žrtva u ratu dva klana, u kom je nastradalo više od 40 ljudi.

Veruje se da je Hadžić bio jedan od glavnih ljudi koje je nedavno ubijeni „škaljarac“ Igor Dedović (43) angažovao da mu odrađuje sve prljave poslove u Srbiji, posebno kada je reč o organizaciji ubistava. U slučaju Baltića je, kako se sumnja, Hadžić direktno okrvavio ruke. Za koliku sumu, nije poznato, kao ni to gde je našao utočište posle zločina.

U Hadžićevom dosijeu navodno stoji i da već godinama ima sopstvenu organizovanu kriminalnu grupu i jako uporište u Užicu i zlatiborskom kraju, gde je i vlasnik više lokala. Dovodi se u vezu sa serijom razbojništava i pljački širom Evrope, uglavnom juvelirnica i zlatara, zbog čega se pretpostavlja da je jedan od istaknutih pripadnika grupe „Pink panteri“.

I u samom Užicu, prema tvrdnjama istražnih organa, na koje se pozivaju tabloidi počinio je nekoliko teških krivičnih dela, posle kojih je svojevremeno pobegao u inostranstvo. Tokom tog bekstva, po zemljama Zapadne Evrope činio je krađe i razbojništva. Pre desetak godina uhapšen je u Milanu, gde je sa saučesnicima pokušao da opljačka blindirano vozilo za prevoz novca, ali im to nije uspelo.

Ubrzo se opet našao na slobodi, pa se vratio u Užice. Početkom 2012. godine na njega je sugrađanin Danilo Arežina (42), zvani Šekspir, pucao u jednoj kladionici i ranio ga sa tri metka, ali Hadžić je taj napad preživeo. Sumnja se, takođe, da zajedno sa „škaljarcima“ učestvuje i u krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi.

Autor: Andrej Mlakar/Informer/Kurir

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar