Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

Barani Alan Kožar i Damir Hadžić ubijeni su danas u Grčkoj, a jedna osoba je ranjena.

Kožar je važio za čoveka od poverenja klana Luke Bojovića, a bio je povezan sa ubistvom Slobodana Šaranovića. On je to kako se sumnja uradio na nagovor Bojovića, koji je bio u sukobu sa porodicom Šaranović.

Šaranović je ubijen 11. marta 2017. godine ispred svog stana u budvanskom naselju Dubovica, a ubice su crnim „bmw“ prišle Šaranoviću i sa leđa pucale u njega. Policija je dan kasnije pronašla zapaljen automobil i automatsku pušku, koji su veštačeni.

Istražitelji su na osnovu materijalnih tragova došli do toga da je Kožar organizovao ubistvo.

Barski klan je preuzeo nakon što je njegov prijatelj i saradnik Luka Đurović stradao u saobraćajnoj nesreći u Kotoru u septembru 2013. godine.

Luka Bojović je imao bliske kontakte sa ljudima iz crnogorskog podzemlja, a najbliži saradnik i prijatelj mu je bio upravo Đurović, a nakon toga Kožar.

Od ubistva Dedovića i Stamatovića, Kožar je važio za vođu Škaljarskog klana, naročito nakon što je Jovica Vukotić završio u zatvoru, dok je njegov brat Igor u bekstvu.

Osnovni sud u Baru, 12. decembra 2017. godine ukinuo jer za njim poternicu nakon što je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod auta policijskog oficira u Baru Ivana Đokovića.

Kožar je inače bio u zatvoru do juna 2013. godine, odslužio je kaznu od šest godina i deset meseci zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela „Splendid“ u Bečićima, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela.

Tada je Kožar uhapšen sa grupom koju su predvodili Saša Boreta i Ljubo Bigović, a njih dvojica su poznati javnosti zbog ubistva čuvenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Njegov prijatelj Zijad Nurković, stradao je u Malagi aprila 2019. godine, u nastavku rata klanova.

Nurković je nakon što je pogođen u glavu prebačen u bolnicu, bio je na aparatima, ali je, uprkos angažovanju medicinskih radnika, preminuo.

Damir Hadžić

Sa druge strane, Damir Hadžić bio je glavni čovek Igora Dedovića, koji je likvidiran u Atini početkom ove godine, zadužen za organizaciju ubistva.

Hadžić je bio i na crvenoj poternici zbog ubistva Davorina Baltića iz Kavačkog klana, početkom 2018. godine. Poreklom je iz Užica, a poznat je po seriji razbojištva skupocenih radnji i zlatara po Evropi. Preselio se u inostranstvo nakon više krivičnih dela u Užicu, gde je učestvovao u razbojništvima i krađi.

U saradnji sa škaljarcima, bavio se i krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Bio je hapšen i u Italiji prilikom pokušaja izvršenja oružane pljačke blindiranog vozila.

Ranjen je 2012. godine u kladionici u Užicu, a bio je osumnjičen da je umešan u pokušaju ubistva Radoja Zvicera, vođe kavčana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare