Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Da ekstremističke organizacije u Srbiji sve više jačaju i zauzimaju značajno mesto na političkoj sceni svedoči i izostanak reakcije policije i nadležnih organa na najavljeno "čišćenje" migranata na koje su pozivali ekstremisti "Narodne patrole" protekle sedmice. Ovu činjenicu potvrđuje i incident koji se dogodio na otvaranju festivala "Mirdita" u Centru za kulturnu dekontaminaciju kada su članovi "Zavetnika" bacili baklju.

Kontaktirali smo MUP sa pitanjem zašto su dozvolili „Narodnim patrolama“ da „čiste“ migrante ispred Ekonomskog fakulteta čiji je park poznat kao okupljalište  ovih izbeglica, na šta su nam oni kratko odgovorili: „Mi ne izdajemo dozvole“.

Skup je, kako smo saznali, prijavljen policiji, koja prema svojoj proceni odlučuje da li će da dozvoli da se okupljanje dogodi ili ne, odnosno, da li je taj skup visoko rizičan ili ne. Obzirom da su „dali zeleno svetlo“, da ne kažemo dozvolu, jer kažu da ih ne izdaju, njihova procena je dakle da poziv na „čišćenje migranata“ – nije visoko rizičan.

Da je ovo verovatno najbolji dokaz tesne saradnje države i ultradesničarskih grupa, za Nova.rs potvrdio je i nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović.

Marko Nicović Foto: Medija centar

„Država koristi ekstremiste vrlo spretno. Oni proizvode ultradesničare, kao što je to uradio Slobodan Milošević kada je osnovao Radikalnu stranku i sa njom zapravo pretio – evo šta će da vam se desi ako oni dođu na vlast. To je odličan politički dribling, odlična manipulacija. Isto to se dešava i danas. Ne samo u Srbiji, nego u celom svetu, a posebno na Zapadu“, rekao je Marko Nicović.


Da su ove organizacije imale „blagoslov“ Srpske pravoslavne crkve, dok su pojedini srpski političari koristili njihove usluge u novembru 2013. javno je priznao tadašnji premijer i lider SPS-a Ivica Dačić. Tada je rekao: Političke partije, uključujući i moju, godinama su se „udvarale“ huliganima, nacionalizmu i šovinizmu jer to donosi glasove.“

Izdvojili smo najdrastičniji primer za to, miting protiv nezavisnosti Kosova koji je 2008. organizovala država. Tada je došlo do paljenja američke ambasade i ambasada još nekoliko zemalja i poginuo jedan mladić. Posle višegodišnjeg pritiska da se pokrene istraga i utvrdi ko je naredio policiji da se povuče pred huliganima koji su potom spalili ambasade, pred sudom se našlo nekoliko čelnika MUP, a taj postupak još uvek je u toku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (11)