Foto:EPA/STR/SS; promo logo

Čovek koji će navodno biti postavljen za šefa novoformirane Devete uprave za hapšenje Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a iza koje stoji bivši direktor te institucije Aleksandar Vulin, je nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Predrag Maćešić zvani Maći, "crvena beretka" do srži. Karijeru je počeo upravo u "crvenim beretkama", a ostaće zapamćeno i da je dao podršku svom nekadašnjem komandantu Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Među poslednjim odlukama koji je doneo, sada već bivši direktor BIA, Aleksandar Vulin, bilo je i formiranje Devete uprave, koja će biti zadužena za hapšenje. Deveta uprava je formirana krajem leta, a prema nezvaničnim saznanjima, broji oko 30. pripadnika, uglavnom ljudi iz Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Pročitajte još:

Hapšenja koja će sprovoditi odnose se samo na nadležnost Bezbednosno-informativne agencije, a kako je ranije rekla za Nova.rs Danica Drašković, prema njenim saznanjima, jedinicom će upravljati Predrag Maćešić.

Formiranje oružane jedinice u BIA izazvalo je neugodna sećanja na JSO, po zlu zapamćenu specijalnu jedinicu, čijim pripadnicima se na teret stavljaju mnogi zločini, od ubistava protivnika režima nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića do umešanosti u klasični kriminal, poput razbojništava i trgovine narkoticima.

Foto:EPA PHOTO

Vrh JSO i pojedini njegovi članovi učestovali su u atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine, a za taj zločin su i osuđeni. Zapravo, spisak zlodela u koja su umešani pojedini pripadnici JSO je podugačak, od ubistva Đinđića i četvorice članova Srpskog pokreta obnove (SPO), među kojima je bio i Veselin Bošković u atentatu na Ibarskoj magistrali, do otmice i surove likvidacije Ivana Stambolića, ali i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Oni se dovode u vezu i sa ubistvom novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ Slavka Ćuruvije.

Iako se Maćešić, čovek koji će navodno rukovoditi novim odeljenje BIA, ne pojavljuje ni u jednom od ovih zločina i tadašnje vlasti nisu imale saznanja da je na bilo koji način umešan u iste, pojedini njegovi postupci bili su upitni.

Foto:EPA/SRDJAN SUKI

Maćešić je, za razliku od mnogih kolega iz JSO,  vraćen u službu nakon što je Jedinica za specijalne operacije, makar ono što je ostalo od nje, raspuštena 25. marta 2003.

Deo pripadnika JSO, koji nisu krivično gonjeni, prebačeni su u Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) a deo u Žandarmeriju, koja je kao specijalna jedinica formirana u junu 2001. godine. Maćešić, iako je „preživeo“ filtriranje posle ubistva Đinđića, jasno je stavio gde mu je srce.

On se zajedno sa još pet kolega, takođe bivših članova JSO i tadašnjih žandarma, pojavio aprila 2004. na suđenju svojim bivšim saborcima u postupku za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

U Specijalnom sudu u Ustaničkoj pojavili su se žandarmi  Maćešić, Neven Zelenković, Darko Gligorić, Dalibor Stojiljković, Nenad Milanović i Vladimir Dimitrijević. Zbog poteza je reagovao i tadašnji komandant te jedinice Goran Radosavljević Guri i protiv šestorice je tada pokrenut disciplinski postupak.

Instruktor na poligonu u Petrovom Selu

O biografiji Predraga Maćešića se ne zna puno. Ipak, ono što se zna jeste da je bio i instruktor na poligonu MUP-a Petrovom Selu, koji je jedno vreme koristila Jedinica za specijalne operacije i nije bio samo običan pripadnik „crvenih beretki“.

Maćešić je takođe, kako navodi izvor Nova.rs, jedno vreme radio kao plaćenik, zapravo instruktor, za lokalne oružane formacije u Kongu, u Africi.

Podrška „crvenim beretkama“ očigledno mu nije previše štetila u karijeri. On je obavljao i neke od komplikovanijih zadataka, kao što je bilo hapšenje bivšeg monaha i zlota Antonija Davidovića, koji je predvodio nasilne demonstracije.

Maćešić je, inače, rodom iz sela Krnjak na Kordunu, u nekadašnjoj Republici Srpskoj Krajini, sadašnjoj Hrvatskoj.

BONUS VIDEO: Vulin posle Vulina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar