Slobodan Kašćelan Foto: Privatna arhiva

Slobodan Kašćelan, koji je u medijima označen kao vođa ozloglašenog "kavačkog klana" i koji je juče uhapšen u Kotoru zbog pretnji, široj javnosti postao je poznat nakon neuspelog atentata na njega i njegovog telohranitelja Vladana Vučkovića iz Herceg Novog, koji se dogodio 2016. godine u Novom Sadu.

Kašćelan, koji je dobro poznat nalazi se na čelu „kavačkog klana“, a koji je u dugogodišnjem sukobu sa „škaljarskim“. Reč je o krimi grupama iz Kotora, koje su od 2014. godine u sukobu, nakon što je iz stana u luki u Valensiji u Španiji nestalo više od 200 kilograma kokaina. To je bio okidač za krvavi rat.

Pročitajte još...

Kašćelan je široj javnosti postao poznat nakon neuspelog atentata na njega i njegovog telohranitelja Vladana Vučković iz Herceg Novog pre dve godine u Novom Sadu. Tada je muškarac na motoru ispalio je rafal metaka na audi A6 u kojem su se nalazila njih dvojica.

U rafalnoj paljbi u kojoj je ispaljeno više od 15 metaka, jedan je Kašćelana pogodio u stomak, dok je gotovo nepovređen prošao njegov telohranitelj. Nakon pokušaja atentata obećao je da će „sve škaljarce zbrisati s lica Zemlje, do poslednjeg“, prenosili su tada mediji.

Inače, za njim je crnogorska policija 2016. godine raspisana poternica. Osumnjičen je da je organizovao kriminalnu grupa, koja se sumnjiči za ubistva, pokušaje ubistva, zelenašenje, trgovinu narkoticima i iznude.

Dve godine u bekstvu: Menjao identitete

U bekstvu je bio do decembra 2018. godine kada je priveden u Češkoj, a potom početkom 2019. je izručen crnogorskim istražnim organima. U pritvoru je proveo godinu dana, a u decembru 2019. pušten je da se brani sa slobode pošto je založio jemstvo od pola miliona evra.

Do hapšenja bio je označen kao jedan od najtraženijih begunaca, a spekulisalo se da je tokom bekstva koristio različite lažne identitete i često menjao mesto boravka.

Crnogorska policija
Ilustracija Foto: Shutterstock/Natalya Volchenkova

Kao vođa ovog klana označen je i Igor Božović, koji je u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Inače, protiv Slobodana Kašćelana trenutno se vodi postupak za zelenašenje izvršeno na organizovan način i ostalim okrivljenim za stvaranje kriminalne organizacije, koje juče bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici

Rat klanova odneo više od 50 žrtava

Inače, u proteklih nekoliko godina u Srbiji i Crnoj Gori bukti rat između klanova, „škaljarskog“ i „kavačkog“. U međusobnim obračunima dosad je ubijeno više od 50 osoba, a po svemu sudeći, do primirja između zavađenih grupa neće skoro doći.

Inače, Kašćelana su mediji dovodili u vezu sa likvidacijom advokata Dragoslava Miše Ognjanovića jula 2018. godine u Beogradu. Ipak, istraga u vezi sa ovim slučajem tapka u mestu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar