Mihalj Kertes Bracika Foto: Printscreen/Jedinica

Protiv Mihalja Kertesa, nekadašnjeg direktora Savezne uprave carina i čoveka od poverenja bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, vođeno je ukupno šest postupaka pred srpskim sudovima - tri zbog šverca cigareta, a po jedan u vezi sa zloupotrebom sa dodelom državnih stanova, zbog atentata na Ibarskoj magistrali i iznošenja novca na Kipar. Iako je za pojedine postupke oslobođen zbog zastare, za šverc cigareta, za koji je pravosnažno osuđen na dve i po godine zatvora, punih pet godina izbegava izvršenje kazne iz zdravstvenih razloga. Ipak, poslednja molba početkom ovog meseca mu je odbijena.

Svoju moć iz devedesetih godina, čini se da Kertes zvani Bracika, i danas poseduje, iako se nakon 5. oktobra činilo da je „gotov“ i da će morati na dugogodišnje robije zbog zloupotreba o kojima se nekada davno šaputalo.

Pročitajte još:

Ono o čemu se govorilo, srpsko tužilaštvo nije uspelo da dokaže u većini slučajeva, uglavnom zbog zastare krivičnog gonjenja, sem u jednom.

Kertes, bivši član SPS-a, a danas Srpske napredne stranke (SNS), pravosnažno je osuđen na dve i po godine zatvora nakon što je Apelacioni sud u Beograd preinačio odluku i umanjio mu prvobitnu kaznu od tri godine za šverc cigareta, u kojoj je kao organizator grupe označen Siniša Stojičić, brat ubijenog generala policije i načelnika Službe javne bezbednosti Radovana Stojičića Badže.

I pored toga, uspeo je čak 16 puta da eskivira izvršenje kazne. Poslednji put, početkom jula, kada mu je odbijena nova molba.

„Dana 6. jula odbijena je molba Mihalju Kertesu za odlaganje izvršenja kazne. Na ovu odluku osuđeni i njegovi branioci imaju pravo žalbe“, rečeno nam je iz Drugog osnovnog suda u Beogradu, dodavši da konačna odluka još uvek nije doneta, odnosno zahtev je u proceduri.

I ranijih puta odlaganje je uvek bilo iz istog razlog – zdravstvenih.

„Mihalj Kertes još uvek nije stupio na izvršenje zatvorske kazne, uvek su razlozi za odlaganje bili zdravstveni, za šta je potrebna dokumentacija veštaka, odnosno veštači se, a to je privatna stvar. Ukupno je 16 puta odloženo njegovo izdržavanje“, rekli su ranije iz suda.

Podsetimo, Kertez je 1993. godine, u vreme sankcija i najveće inflacije u istoriji Srbije, postavljen za direktora  Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije i na toj poziciji ostao je do oktobra 2000. godine.

Foto: E-Stock/djordje kojadinovic

Bracika je u svojoj kancelariji tog 6. oktobra dočekao interventnu ekipu DOS-a, a pronađeno je mnogo papira, od kojih neki bili u rezancima, ispod uređaja za uništavanje dokumenata, pisali su tada mediji. Dva meseca kasnije, 6. decembra, Kriminalistička policija MUP-a Srbije privela ga je na duži informativni razgovor, koji se pretvorio u zadržavanje, pa i pritvor od mesec dana.

Dve nedelje kasnije pozvao se na poslanički imunitet, a u postupku se branio ćutanjem. Bio je dugogodišnji član SPS-a, da bi decembra 2015. godine promenio stranački dres i prešao u SNS.

Odležao za Ibarsku

Ipak, Kertes jednu kaznu nije uspeo da izbegne. Tako je Vrhovni sud januara 2010. doneo konačnu presudu zbog pokušaja atentata na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine, kada su poginula četvorica pripadnika SPO. Tokom presudom, na 40 godina zatvora osuđeni su Radomir Marković, Milorad Ulemek Legija, Nenad Ilić i Branko Berček, a Nenad Bujošević 35, dok su Duško Maričić zvani Gumar i Leonida Milivojevića osuđeni na 30 godina zatvora.

Kertes, koji je pomogao Radomiru Markoviću da prikrije zločin, tako što mu je dao novi kamion, a za onaj koji je izazvao sudar napravio falsifikovanu dokumentaciju, osuđen je na godinu i po dana zatvora. Svoju kaznu odslužio je u „Zabeli“.

Nekadašnji prvi čovek carine, tokom svoje karijere susreo se s brojnim optužbama, a o čemu svedoče brojni sudski postupci. On je 2014. usled zastarelosti oslobođen da je po nalogu Slobodana Miloševića zloupotrebio službena ovlašćenja i nezakonito isplaćivao novac Carine firmama i fizičkim licima, odnosno za slučaj u javnosti poznat kao „iznošenje para na Kipar“.

Foto: N1

Sa druge strane, Viši sud u Beogradu ga je januara 2018. oslobodio optužbi za zloupotrebu službenog položaja, odnosno podstrekavanje, prilikom dodele državne nekretnine u Beogradu devedesetih godina.

Protiv Kertesa su vođena i tri postupka za šverc cigareta, u kojima je bio saoptuženi u tri različite grupe. Jedan postupak se odnosi na grupu čiji je vođa, prema nalazima policijske akcije Mreža, bio Marko Milošević, drugi na grupu čiji je šef bio Siniša Stojičić, a treća na čijem je čelu kao osumnjičeni bio označen Stanko Subotić Cane.

Za dva je oslobođen, a za samo jedan osuđen.

BONUS video: Akcija policije: Zaplenjen heroin

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar