Kancelartija za Kosovo i Metohiju Foto:promo

„Prištinsko pravosuđe nastavilo je praksu izricanja drakonskih kazni Srbima bez neoborivih i nedvosmislenih dokaza ili utemeljenih izjava svedoka, što ukazuje da im se sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi“, oglasila se Kancelarija za KiM nakon što je Goran Stanišić osuđen danas u Prištini za navodni ratni zločin.

Goran Stanišić, bivši pripadnik srpskih policijskih snaga, prvostepeno je danas u Prištini osuđen na 20 godina zatvora, a tereti se po četiri tačke optužnice za ubistva i proterivanje albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba 1999. godine.

Advokat koga je angažovala Kancelarija za KiM uložiće žalbu Apelacionom sudu u Prištini na ovu prvostepenu presudu, potvrdili su danas iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija ističe da je današnja presuda bez čvrstih i jasnih dokaza i na osnovu kontradiktornih izjava svedoka, piše Kossev.

Takođe dodaju i da su današnjom odlukom suda, Stanišiću povređena brojna procesna prava s obzirom na činjenicu da mu je određena kazna od 20 godina zatvora koja u trenutku izvršenja krivičnog dela nije ni postojala u Krivičnom zakoniku.

„Ono što posebno ukazuje na neravnopravan tretman koji je Stanišić imao tokom suđenja jeste činjenica da ga nijedan od komšija i prijatelja stradalih nije označio kao izvršioca nakon zločina, već da su svoje iskaze promenili 20 godina kasnije. Istovremeno, sud je odbio da svedoke suoči sa njihovim ranijim i kontradiktornim izjavama datim 1999, 2000, 2005. i 2006. godine u kojima se Stanišić uopšte ne pominje kao izvšilac“, navodi se u reakciji Kancelarije.

Tvrde da se i ovim primerom ponovo pokazalo da Srbi ne mogu računati na pravo na pravično suđenje jer u sudskim većima sude isključivo Albanci od trenutka kada je misija EULEX-a završila svoj izvršni mandat u pravosuđu na prostoru KiM.

„S tim u vezi, svi Srbi koji su uhapšeni pod optužbom za navodno izvršene ratne zločine nad Abancima tokom sukoba 1999. godine redovno se osuđuju kao krivci na višegodišnje kazne, s jasnom namerom da se napravi veštački balans u odnosu na zločine tzv. OVK i sudski postupak koji se vodi u Hagu protiv Tačija, Veseljija i drugih koji su optuženi za najteže ratne zločine protiv Srba“, ističe se u reakciji.

Pročitajte još:

Da Srbima sude isključivo Albanci, kao i da se time krši Briselski sporazum, bio je argument Kancelarije za KiM nakon što je poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, Apelacioni sud potvrdio presudu na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja – kada je rekao, između ostalog, da je „Račak fabrikovan“.

Kako je nedavno potvrdio direktor Kancelarije za KiM – Ivanu Todosijeviću je upućen poziv da se sutra do 12. časova javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje zatvorske kazne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar