Foto: Randolf Berold / Panthermedia / Profimedia, Godong / robertharding / Profimedia, Shutterstock

Nemačka policija uhapsila je tri osobe, među kojima ima srpskih i nemačkih državljana, koji se sumnjiče za seriju napada na penzionere od kojih su se dva završila brutalnim ubistvom žrtava. Grupu su zvali "Đavolje ubice", a otkrio ih je jedan detalj, odnosno modus operandi po kom su funkcionisali prilikom svake pljačke.

Dosad su uhapšene tri osobe, a sumnjiče se za najmanje dva ubistva ali i za seriju surovih razbojništava na teritoriji Berlina i okoline. Na meti su im bili penzioneri. Među uhapšenima ima srpskih i nemačkih državljana, a u toku je potera za još najmanje dva člana ove surove bande koja je sejala strah i trepet mesecima.

Uhapšene osobe stare su 22, 23 i 37 godina, a njihov identitet zasad nije saopšten.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Ovu surovu grupu nemački mediji nazvali su „Đavolje ubice„, a sumnjiče se za seriju napada na penzionere, uglavnom u Berlinu, koji su se dešavali između jula i septembra ove godine. Tokom pljački ubijeni su Hajnc S. (83) i starija žena (67) čiji identitet nije saopšten, a koja je pronađena mrtva u svojoj porodičnoj kući u pokrajini Saksonija-Anhalt.

=ročitajte još:

Iako policija nije navela kako su žrtve ubijene, po rečima suseda ubijenog Hajnca S. iz stana se čula glasna svađa i buka, pa se pretpostavlja da su napadači žrtvu mučili dok nije priznala gde drži novac.

Policija trojicu uhapšenih sumnjiči za još najmanje četiri razbojništava koje su obavljali po sličnom metodu. Upravo modus operandi ih je razotkrio, zbog čega su se našli iza rešetaka.

Nemoćne žrtve

Pljačkašima su žrtve bili penzioneri koji nisu mogli da pruže otpor, praktično su bile nemoćne. Za kratko vreme dogodilo se mnogo napada, od kojih su dva bila smrtonosna, pa je taj niz brutalnih napada uterao strah u kosti žiteljima Berlina, pogotovo četvrti u kojoj je zabeležen najveći broj slučajeva.

Foto: Tanjug/Festim Beqiri/TV7News/dpa via AP

Crna serija počela je 1. jula kada su pljačkaši upali u stan u kom je živeo stariji bračni par, muškarac (81) i njegova supruga (87). Napadači su starce vezali, pretili im nožem i tukli ih dok nisu priznali gde im je novac.

Kada su razbojnici pobegli, penzioneri su uspeli da se se oslobode i pozovu policiju, a oboje su tom prilikom zadobili teške povrede glave.

Ponovo identičan napad

Sledeći napad dogodio se već 25. jula, kada su dvojica razbojnika iz ove grupe napala 82-godišnjeg čoveka. Upali su mu u kuću, vezali ga i oteli mu dragocenosti.

Kako su nemački mediji izveštavali, oni su starcu oteli novčanik, novac, a potom pobegli. I ovaj čovek je uspeo sam da se oslobodi i pozove policiju, a imao je sreće jer je prošao samo sa lakšim povredama.

Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Već tada je policija shvatila da se radi o bandi koja je specijalizovana za napade na starije i nemoćne, a na to je nesumnjivo ukazivao identičan metod pljačke.

Ipak, „Đavolje ubice“ se tu nisu zaustavile, a novi napad dogodio se 25. avgusta, po istoj matrici, ali su ovog puta učestvovala četvorica pljačkaša. Oni su pozvonili na vrata, a kada im je žrtva, penzioner (78), otvorio, oni su ga prvo pretukli, a potom vezali. Posle pljačke su pobegli, a nesrećni čovek je prošao sa lakšim povredama.

Poslednji napad u seriji dogodio se u istom delu Berlina 1. septembra, kada je napadnuta žena od 80 godina, u svom stanu. Sve se odigralo na identičan način, samo što je u ovom napadu učestvovalo čak pet razbojnika. Srećom, žena je prošla s lakim povredama.

Foto: Polizei Berlin

Istraga se nastavlja, jer osim dva smrtonosna napada i još četiri pljačke gde su žrtve preživele, postoji mogućnost da je ova grupa odgovorna za još neke napade u kojima su žrtve bili stariji Berlinci.

Lanci na vratima

Serija brutalnih napada je uterala strah u kosti stanovnicima glavnog grada Nemačke da je čak policija izdala upozorenje, namenjeno pre svega starijim građanima, da ne otvaraju vrata nepoznatim ljudima, da ugrade lance na vratima i da ih ne skidaju dok ne vide ko im zvoni.

Košmar se završio hapšenjem trojice napadača, dok se traga za još najmanje dve osobe za koje policija sumnja da su učestvovale u nekim od napada.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za razbojništvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar